Interview met projectleider
Juli 2021
Chris Geraets is projectleider van het project Virtual reality therapie voor stemmenhoren: in gesprek met je stemmen. Wat gaat het project onderzoeken en waarom? Welke resultaten hoopt zij te behalen? En waarin is dit onderzoek vernieuwend of grensverleggend? In een kort interview leggen we deze vragen aan Chris voor.
Kunt u uitleggen waar u onderzoek naar doet en waarom u dat doet? En op welke manier wordt het onderzoek uitgevoerd?
Ongeveer negen procent van de Nederlanders hoort weleens stemmen. Een deel van de mensen heeft hier geen last van, maar voor veel mensen is het horen van stemmen vervelend en hardnekkig en geeft het problemen in het dagelijks leven. Ik ga hiervoor een virtual reality behandeling (VR-VOICES) ontwikkelen. Met VR-VOICES kiezen cliënten een virtueel karakter of 'avatar'. De avatar klinkt als de stem die de cliënt hoort. Vervolgens kan de cliënt, met behulp van een therapeut, in gesprek gaan met de stem via de avatar. Tijdens de behandeling wordt de persoon gecoacht om tegen de avatar in te gaan en voor zichzelf op te komen, zodat hij of zij zich minder angstig of overstuur zal voelen bij het horen van de stem in het dagelijks leven. Met een multicenter randomized controlled trial (n=117) ga ik onderzoeken of deze behandeling zorgt voor een vermindering van de stemmenlast.
Welke resultaten hoopt u te behalen?
Ik hoop en verwacht dat mensen na de VR-behandeling minder vaak stemmen horen en dat wanneer zij stemmen horen, zij hier minder last van hebben.
Welke kansen biedt (of wat betekent) dit fellowship voor u persoonlijk?
In oktober 2020 ben ik gepromoveerd, dit fellowship is voor mij een volgende stap als onderzoeker en zorgt ervoor dat ik mijn werk voort kan zetten om met creatieve en innovatieve technologie de behandeling in de GGZ te verbeteren.
Waarin is dit onderzoek vernieuwend of grensverleggend?
Technologische innovaties maken een nieuwe generatie interventies mogelijk, die nieuwe behandelmogelijkheden bieden voor stemmenhoren. Het gebruik van VR-technieken voor het horen van stemmen is dan ook vernieuwend. In VR kunnen mensen oefenen met de stemmen, en oefenen in (virtuele) situaties waarin het stemmenhoren normaal gesproken plaatsvindt wat hopelijk voor een betere generalisatie van de behandeling zorgt. Daarnaast gebruik ik bij dit onderzoek een transdiagnostische aanpak; hierbij focussen we echt op stemmenhoren en niet op deze klacht bij een specifieke diagnose.