Mobiele menu

Vlissingen aan en in het water

Bijna 700 leerlingen uit groep 5 tot en met 8 van acht Vlissingse scholen voor basisonderwijs hebben, nadat Maarten van der Weijden samen met de leerlingen van de Omnibus in het Vrijburgbad de kick-off verrichtte, gedurende de projectperiode kennis gemaakt met de verschillende vormen van zwemsport in een instuifachtige
setting. Ook leerlingen uit deze groepen die onvoldoende zwemvaardig en zwemveilig waren kwamen in deze setting aan hun trekken. De lessen / trainingen werden verzorgd door een team van enthousiaste en gediplomeerde trainers / lesgevers van Bewegingsplein Westduin, Van Dixhoornbrigade en Zwem- en Waterpoloclub De Zeeuwse Kust. Vol overgave hebben de leerlingen zich op de verschillende facetten van het (leren) zwemmen gestort. Door de afschaffing in 2013 van het schoolzwemmen in de gemeente Vlissingen krijgen leerlingen immers niet zo vaak meer de kans deze sporten te beoefenen. Mede als gevolg van het project hebben 4 van de 8 deelnemende scholen voor basisonderwijs een vangnet schoolzwemmen (onder schooltijd) ingevoerd of overwegen dit serieus. Naast het belang van regelmatig sporten / bewegen is ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Slechts een beperkt aantal kinderen is verder gegaan met zwemactiviteiten in verenigingsverband. Een rol hierbij speelt o.a. de grote afstand naar het zwembad. Dit kan als belangrijk minpunt van het project worden beschouwd!

Verslagen


Eindverslag

Betreft sportimpulsproject 'Vlissingen aan en in het water'. Gaat om subsidieronde 'Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten. Interventie-eigenaar is KNZB en het gaat om de interventie uit de menukaart 'kennismaken met de zwemsport'.Bestuurlijk verantwoordelijk is Bewegingsplein Westduin. Samenwerkingspartners in de uitvoering van het project zijn Van Dixhoornbrigade Middelburg en Zwem- en Polovereniging De Zeeuwse Kust Vlissingen.
De kick-off vond plast op 27 januari 2017 onder leiding van Olympisch zwemkampioen 2008 Maarten v.d. Weijden.
Project heeft tweeledig doel: 1. kinderen (in de leeftijd van 9 tot 12 jaar), die al voldoende zwemvaardig en zwemveilig (en dus in het bezit zijn van minimaal Zwemdiploma A van het Zwem ABC) zijn laten kennis maken met de zwemsport (op basis van het Swimstarprogramma van de KNZB), waarbij wedstrijdzwemmen, waterpolo en zwemmend redden worden aangeboden in een 1,5 uur durende instuifachtige setting. 2. Tijdens deze zweminstuif gaan de ongedipomeerde kinderen aan de slag met leren zwemmen.
De zweminstuif vindt onder schooltijd plaats, waarbij de kinderen per bus naar het Vrijburgbad in Vlissingen en weer terug naar school worden gebracht. Ieder kwartaal is één van de projectscholen voor primair onderwijs aan de beurt. Per instuif zijn ca. 10 vrijwilligers actief om alles in goede en veilig banen te leiden.
Fase twee in het project is het vervolg voor de kinderen, die al kunnen zwemmen in een 12 wekenprogramma in verenigingstijd, waarbij gedurende één training per week 6 weken bij Van Dixhoornbrigade en 6 weken bij DZK een verder introductie wordt aangeboden in de zwemsport, tegen een gereduceerd tarief van 1 EURO per les. Na afloop van iedere zweminstuif ontvangen de leerlingen via school een uitnodigingsflyer voor dit 12-wekenprogramma. Daarna kan men in fase drie lid worden van één van beide verenigingen, waarbij de contributie 7,50 EURO per maand bedraagt. Vervolgens worden na 3 maanden de kinderen regulier lid tegen een tarief van 12,50 EURO per maand.
In overleg met de projectschollen wordt voor de kinderen , die nog niet in het bezit zijn van een zwemdiploma een zgn. vangnet gecreëerd, waarbij het uitgangspunt geldt dat géén kind heet primair-onderwijs verlaat zonder zwemdiploma. Het vangnet wordt georganiseerd door Bewegingsplein Westduin.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005317
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Keijmel
Verantwoordelijke organisatie:
Bewegingsplein Westduin