Voorbereiding Regionale Participatiehub Regio Noord-Holland Noord
Aanleiding/achtergrond
Hoe zorgen we ervoor dat onze ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen? Hoe krijgen jongeren adequate hulp voor hun mentale problemen? Wat kunnen buurtbewoners voor elkaar betekenen als mensen hulp nodig hebben?
Vragen die steeds vaker voorbij komen omdat professionele zorg voor mensen niet altijd meer vanzelfsprekend is. Voor oplossingen, nieuwe inzichten, alternatieve werkwijzen is een groeiend bewustzijn bij overheden, professionals én burgers dat de ‘mensen om wie het gaat’, als buurtbewoner, ervaringsdeskundige of belangenorganisatie structureel invloed moeten kunnen uitoefenen op het beleid en uitvoering in de eigen gemeente of zorgregio.
Dat zal worden georganiseerd via een nieuw op te zetten participatiehub dat een knooppunt moet vormen voor samenwerking, gedeelde planvorming en het formuleren van uitgangspunten. In deze hub nemen cliëntenorganisaties, patiëntenverenigingen, buurtinitiatieven en vertegenwoordigers van formele zorg- en welzijnsorganisaties plaats en buigen zich over vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning.
Doel
Door samenwerking en actieve ondersteuning aan inwoners, cliënten en hun naasten worden de bouwstenen verzameld voor duurzame burgerparticipatie specifiek voor vraagstukken over gezondheid, zorg en ondersteuning.
Aanpak/werkwijze
- Het plan wordt uitgevoerd in vier fasen:
Behoefteanalyse en beste voorbeelden verzamelen - Opzetten Klankbordgroep
- Organiseren van inputsessies
- Vaststellen participatievisie en uitwerken Participatieplan HUB 2025
Samenwerkingspartners
- Cliëntenbelang Noord-Holland geeft een stem aan mensen voor wie een autonoom leven niet vanzelfsprekend is met toegankelijke openbare ruimten, OV of woonruimtes en erkenning bij uitvoeringsinstanties.
- Join the Project, een burgerinitiatief georganiseerd volledig voor, door en met jongeren met als doel de mentale druk die jongeren ervaren aan te pakken en het jongerenperspectief onderdeel te maken van beleid en uitvoering.
- Hogeschool Inholland werkt via het Kennisplatform Empowerment & Professionalisering als de regionale kenniswerkplaatsen met partners aan het lerende klimaat in Noord-Holland. Steeds vaker vindt dit integraal plaats: bijvoorbeeld met de domeinen zorg en sport (preventie).
Resultaten
De Participatiehub voor de regio Noord-Holland, Noord zal structurele zeggenschap van cliënten en burgers in de zorg- en welzijnsbeleidvorming mogelijk maken. In een half jaar wordt een begin gemaakt met het samenbrengen van mensen en organisaties, het doen van onderzoek en het organiseren van dialoogsessies. Met de voorbeelden van goede praktijkervaringen in de regio worden aan het eind van de voorbereidingsperiode de uitgangspunten voor een duurzame participatiehub in een voorstel opgenomen.
De participatiehub moet zorgen voor:
- Meer transparantie binnen de zorg- en welzijnssectoren
- Beter aansluiting van beleid en uitvoering bij de behoeften van inwoners, cliënten