Mobiele menu

The VQL-6: 6-item Vision-related Quality of life and Limitations questionnaire - An auto-anamnestic screening instrument for a potential need for additional care

Achtergrond

Visuele beperkingen hebben een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven. Aanvullende zorg –aanvullend op standaard oogheelkundige zorg - kan helpen de kwaliteit van leven en zelfstandigheid te behouden, maar patiënten worden vaak pas laat doorverwezen. De VQL-6 is een korte vragenlijst die voorafgaand aan het spreekuur in het ziekenhuis door de patiënt kan worden ingevuld. Met dit instrument beogen we tijdig een behoefte aan aanvullende zorg te signaleren bij oogheelkundige patiënten. In voorgaand onderzoek is de VQL-6 gevalideerd bij patiënten met glaucoom en retina aandoeningen. 

Doelstellingen

  • Valideren van de VQL-6 vragenlijst bij patiënten met cornea en lens aandoeningen 
  • Integreren van de VQL-6 in het EPD (elektronisch patiëntendossier) 
  • Implementeren van de VQL-6 in de oogheelkundige praktijk van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) 
  • Evalueren van de toegevoegde waarde van de VQL-6 

Onderzoeksdesign en deelnemers 

Validatie 

De VQL-6 is afgenomen bij 103 patiënten met cornea en lens aandoeningen. Patiënten vulden de VQL-6 in op de polikliniek van het UMCG en werden binnen een week gebeld voor een telefonisch interview. Met het interview werd vastgesteld of een patiënt een hulpbehoefte had en diende als gouden standaard voor de VQL-6. Met ROC-analyse werd geëvalueerd hoe goed de VQL-6 kan voorspellen of een patiënt aanvullende zorg nodig heeft.

Implementatie en evaluatie 

Op basis van focusgroepen met professionals uit de oogheelkundige praktijk is de implementatie opgezet. Procedure: Voor het spreekuur vulden patiënten de VQL-6 online in. Een lage score genereerde een melding in het EPD als signaal voor de spreekuurhouder om met de patiënt een verwijzing naar aanvullende zorg te bespreken. 

Mogelijke deelnemers bestonden uit patiënten met een afspraak bij de geselecteerde spreekuren en de betrokken spreekuurhouders. Patiënten waren geschikt voor inclusie als zij: een “MijnUMCG” account hadden, ouder waren dan 18, en de afgelopen 3 maanden geen oogoperatie hadden ondergaan. 

Van februari tot juli 2023 werd de VQL-6 geleidelijk geïmplementeerd bij een oplopend aantal spreekuren, voor een pilot. In deze periode is data verzameld tijdens het gebruik van de VQL-6. In december 2023 zijn enquêtes naar patiënten en oogartsen gestuurd om ervaringen met de VQL-6 te verzamelen. 

Resultaten 

Validatie 

Resultaten van de ROC-analyse tonen aan dat de VQL-6 een valide instrument is en een goed voorspellend vermogen heeft bij patiënten met lens en cornea aandoeningen. 

Implementatie en evaluatie 

Bij 103 van de 337 patiënten die de VQL-6 invulden, verscheen een melding in het EPD. Van hen zijn 11 doorverwezen naar low vision-zorg. Redenen voor niet doorverwijzen waren: een actief oogheelkundig behandelplan of bekendheid met Low Vision. Ook werd de EPD-melding soms gemist.  

De enquêtes zijn ingevuld door 203 patiënten en 16 oogartsen. Patiënten en oogartsen gaven aan positief te zijn over het instrument; ze zagen de toegevoegde waarde van de VQL-6 aan het spreekuur en vonden de VQL-6 gebruikersvriendelijk. Oogartsen vonden de VQL-6 goed passen bij de huidige werkwijze tijdens het spreekuur, maar gaven ook aan dat zij niet altijd wisten wat ze moesten doen en soms gebrek aan tijd hadden.  

Discussie 

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat de VQL-6 een valide en bruikbaar instrument is voor de oogheelkundige praktijk. Zowel patiënten als oogartsen vonden de digitale versie van de VQL-6, geïntegreerd in het EPD, effectief en gemakkelijk te gebruiken. Desondanks zijn alternatieve methoden, zoals een papieren versie, nodig om kwetsbare patiëntengroepen niet uit te sluiten. Hoewel oogartsen de waarde van de VQL-6 erkennen, kan tijdgebrek een obstakel zijn en werd soms een melding gemist. Duidelijke instructies en aandacht voor inrichting van het proces zijn belangrijk voor een succesvolle implementatie op grotere schaal.

Producten

Titel: Kwaliteit van leven en behoud van zelfstandigheid
Auteur: V.L. Dol
Magazine: Macula Visie
Begin- en eindpagina: 26-30

Kenmerken

Projectnummer:
637005107
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2024
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. Nettenbreijer
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijke Visio