Mobiele menu

The VQL-6: 6-item Vision-related Quality of life and Limitations questionnaire - An auto-anamnestic screening instrument for a potential need for additional care

Mensen met een oogheelkundige aandoening kunnen een achteruitgang in kwaliteit van leven ervaren ten gevolge van hun aandoening. Objectieve metingen van het zicht zijn maar beperkt indicatief voor visueel gerelateerde kwaliteit van leven. Dat heeft tot gevolg dat een potentiële behoefte aan aanvullende zorg bij een patiënt, als gevolg van een achteruitgang in kwaliteit van leven, onzichtbaar kan blijven in de oogheelkundige praktijk.

Het onderzoek

Recentelijk is er een kort auto-anamnestisch screeningsinstrument ontwikkeld en gevalideerd (de VQL-6: 6-item Vision related Quality of life and Limitations questionnaire) bij de polikliniek oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Met de VQL-6 is het mogelijk om snel en betrouwbaar op een potentiële behoefte aan aanvullende zorg te screenen bij patiënten met een chronische oogheelkundige aandoening. Het huidig onderzoek is gericht op de implementatie en evaluatie van de VQL-6 in de oogheelkundige praktijk van het UMCG.

Producten

Titel: Kwaliteit van leven en behoud van zelfstandigheid
Auteur: V.L. Dol
Magazine: Macula Visie
Begin- en eindpagina:

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
637005107
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2024
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. Nettenbreijer
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijke Visio