Mobiele menu

Vroege diagnostiek van postimpact kraakbeenschade met als doel posttraumatische enkelartrose te voorkomen.

Deze subsidie wordt gebruikt voor een bezoek aan het Flinders Medical Centre te Adelaide in Australië. Binnen dit cenrum is er veel ervaring op het gebied van trauma gerelateerde kraakbeenschade. Kraakbeenschade in de enkel treedt in de meeste gevallen op na een enkelverzwikking of een enkelbreuk. Het probleem is dat deze beginnende kraakbeenschade vaak onopgemerkt voorbij gaat en de eerste klachten: ‘een pijnlijke enkel’, pas na enkele (tientallen) jaren optreden.
Om deze reden zijn we in dit onderzoek bijzonder geïnteresseerd in de directe gevolgen van een enkelverzwikking of enkelbreuk op het kraakbeen en het onderliggende bot. Want als we weten wat er verandert in het kraakbeen direct na een enkelverzwikking of enkelbreuk, dan kunnen we gerichte opsporingsmethoden en behandelingen ontwikkelen.
Het uiteindelijke overkoepelende doel is om bij personen met beginnende kraakbeenschade (door een eerdere enkelverzwikking of enkelbreuk) de schade zo vroeg mogelijk op te sporen. Een snelle diagnose leidt tot een vroege, preventieve behandeling en daarmee wordt verdere achteruitgang en kraakbeenschade richting een pijnlijke en invaliderende enkelartrose voorkomen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
446001020
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. G.M.M.J. Kerkhoffs
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC