WALHALLAb ruimte(n) voor jong talent
De MDT-reis
Leren lassen, een designstoel bekleden of een 3D-printer of kettingzaag leren gebruiken: WALHALLAb is een creatieve leer-werkplek waar alles kan. Hier kunnen jongeren hun talenten in de praktijk ontdekken. Daarbij leren de jongeren van en met elkaar. En welke technische vaardigheden zij ook willen ontwikkelen: de ervaren Meesters van WALHALLAb staan klaar om hen hierbij te helpen. Dat kunnen doorgewinterde oudere vaklui zijn, of jongeren met veel ervaring in het vakgebied waarin de MDT’er goed wil worden.
De MDT begint met een brede kennismaking op een van de werkplaatsen van WALHALLAb. Gewoon rondkijken, met iedereen kennis maken en meteen lekker meedraaien op de werkvloer. Na enige tijd volgt een uitgebreid gesprek met de persoonlijke mentor die met de jongere bespreekt wat hij uit deze MDT wil halen. Daarna wordt de jongere gekoppeld aan een vakinhoudelijke Meester die hem begeleidt bij de uitvoering van zijn project of product. Maatwerk is bij alles het uitgangspunt.
Dan komt het aan op oefenen, vaardigheden leren van de Meesters, evalueren of alles nog goed gaat en waar nodig bijschaven, opnieuw beginnen en leren van fouten. De jongeren sluiten deze MDT af met de presentatie van hun product of project. Daarna kunnen ze betrokken blijven bij WALHALLAb, als ervaringsdeskundige, als mentor, of als Meester voor toekomstige MDT’ers.
Betekenis
- Voor jongeren
Alle jongeren ontvangen een WALHALLAb-certificaat en een aanbevelingsbrief of referentie voor op hun cv. Verder leren ze veel nieuwe vaardigheden zoals omgaan met deadlines, plannen, creatief en kritisch denken en doen, probleemoplossend werken en communiceren. Vaardigheden die helpen bij het vinden van een baan, stage of vervolgopleiding en ook een stevige basis geven voor hun verdere leven. Zo ontwikkelen zij zich tot zelfbewuste mensen die kansen voor zichzelf maken en pakken.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Doordat de jongeren in de WALHALLAbs samenwerken met allerlei mensen en organisaties, leren zij met iedereen omgaan. Zo slaat WALHALLAb een brug tussen verschillende generaties, (culturele) achtergronden en ervaringen. De jongeren dragen verder met hun projecten/producten bij aan een mooiere maatschappij waarin iedereen er toe doet en iedereen mag meedoen.
Doelgroep
Jongeren van 14 tot 27 jaar
Regio
Achterhoek, ’s-Gravenhage, Arnhem/Nijmegen, Delft en Westland, Groot-Rijnmond, Twente, Utrecht, Veluwe, Zuidwest-Overijssel