Mobiele menu

Walk and Talk; A Randomized Controlled Trial of High Intensive Treatment versus Care as Usual for Posttraumatic Stress Disorder.

Van 2018-2023 werd op drie locaties in Nederland onderzoek verricht naar de effectiviteit en kosten van een nieuwe vorm van psychotherapie, 3MDR genaamd, bij geüniformeerde beroepsgroepen zoals veteranen, politie en andere hulpdiensten met een posttraumatische stress stoornis (PTSS). 3MDR is een traumabehandeling die virtual reality, bewegen op een  loopband en psychotherapie combineert. 134 deelnemers met werk gerelateerde PTSS werden op basis van toeval toegewezen aan 3MDR of een standaard traumabehandeling. De 3MDR groep liet een grote klachtenreductie zien zonder duidelijke verschillen met de standaardbehandeling, met weinig uitval. Veranderingen in kwaliteit van leven waren ook vergelijkbaar, en er zijn aanwijzingen dat 3MDR op termijn iets kosteneffectiever kan zijn. 
Voor 3MDR waren minder sessies nodig dan voor de standaardbehandeling, en de kosten waren daarmee iets lager. Deze bevindingen ondersteunen de toepasbaarheid van 3MDR als eerste behandeling voor werk gerelateerde PTSS.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Producten

Titel: Moving forward in treatment of posttraumatic stress disorder: innovations to exposure-based therapy
Auteur: Nijdam, Mirjam J., Vermetten, Eric
Magazine: European journal of Psychotraumatology
Begin- en eindpagina: 9-11
Link: http://www-tandfonline-com.proxy.library.uu.nl/doi/full/10.1080/20008198.2018.1458568
Titel: An Innovative Framework for Delivering Psychotherapy to Patients With Treatment-Resistant Posttraumatic Stress Disorder:
Auteur: Marieke J van Gelderen, Mirjam J Nijdam, Eric Vermetten
Magazine: Frontiers in Psychiatry
Begin- en eindpagina: 1-13
Link: https://doi.org/10.3389/fpsyt.2018.00176

Verslagen


Eindverslag

Tussen februari 2018 en september 2023 werd op drie locaties in Nederland een grote studie uitgevoerd om de klinische effectiviteit en kosteneffectiviteit van 3MDR (Multi-modal Motion-assisted Memory Desensitization and Reconsolidation) te evalueren bij de behandeling van de posttraumatische stressstoornis (PTSS) onder beroepsgroepen, inclusief veteranen, politieagenten en andere hulpdiensten die geen eerdere traumagerichte behandeling hadden ontvangen. Dit multicenter, gerandomiseerde onderzoek had als doel de innovatieve 3MDR behandeling, die Virtual Reality (VR), lichamelijke activiteit en psychotherapeutische technieken integreert, te vergelijken met standaard traumagerichte psychotherapieën zoals EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TG-CGT), NET (Narratieve Exposure Therapie) en BEPP (Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS). In totaal werden 134 participanten geïncludeerd en willekeurig toegewezen aan 3MDR of standaard traumagerichte psychotherapie.
Gedurende het onderzoek kreeg de 3MDR groep gemiddeld 8,5 sessies geprotocolleerde behandeling, waarbij een loopband werd gebruikt voor de fysieke bewegingscomponent en VR-technologie voor immersieve blootstelling aan persoonlijk gekozen traumagerelateerde stimuli. Deze innovatieve aanpak was ontworpen om de verwerking van traumatische herinneringen op een actieve participerende manier te faciliteren. De groep die standaard traumagerichte psychotherapie ontving, kreeg gemiddeld 11 sessies volgens gangbare protocollen van voorkeur.
Wat betreft de primaire uitkomst van zelfgerapporteerde en klinisch vastgestelde PTSS werden significante verminderingen aangetoond in de ernst van PTSS klachten in beide groepen na behandeling met een grote effect size, zonder groepsverschillen. Als eerste behandeling voor PTSS bleek 3MDR non-inferieur te zijn aan standaard traumagerichte psychotherapie in termen van het responspatroon van de PTSS klachten. Secundaire uitkomsten waren in lijn met de primaire uitkomsten. Bij beide condities was verder sprake van  lage uitvalpercentages, wat wijst op sterke patiëntbetrokkenheid. Doordat de 3MDR behandeling in minder sessies plaatsvond, zijn de interventiekosten lager voor 3MDR dan voor de standaardbehandeling, ook als de meerkosten voor de apparatuur betrokken worden.  
Vanuit kosteneffectiviteitsperspectief werd een analyse uitgevoerd op basis van kwaliteit-gecorrigeerde levensjaren (QALY's) en kosten vanuit maatschappelijk perspectief, inclusief gezondheidszorggebruik, productiviteitsverliezen en interventiekosten. Veranderingen in kwaliteit van leven gedurende de studieperiode bleken vergelijkbaar te zijn voor beide behandelcondities. Het beloop van de kosteneffectiviteit laat echter zien dat deze gunstig is voor de 3MDR groep. Een illustratie hiervan is reeds te zien op grond van de uitkomsten van de Budget Impact Analyse met een tijdshorizon van 4 jaar. Het model illustreert dat het aantal gediagnosticeerde patiënten binnen de 3MDR groep over de tijd heen lager is dan binnen de standaard traumagerichte psychotherapie groep.
Concluderend geeft de bevinding van non-inferioriteit in klinische effecten van 3MDR ten opzichte van standaard traumagerichte psychotherapie in deze gerandomiseerde trial aan dat de behandeling potentie heeft toegepast te worden als eerstelijns interventie voor PTSS gerelateerd aan werkgerelateerde traumatische gebeurtenissen. Ten opzichte van de standaard traumagerichte psychotherapie kan een lichte voorkeur naar 3MDR uitgaan voor de behandeling van werkgerelateerde PTSS vanwege een geringer aantal sessies en daarmee samenhangende lagere interventiekosten. Als hoopvol perspectief vanuit de patiënten dragen wij aan dat 3MDR door veel participanten zowel heel intensief alsook aantrekkelijk werd ervaren. Verdere implementatie van en onderzoek naar de interventie is daarom geïndiceerd.
 

Kenmerken

Projectnummer:
843001704
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2024
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. H.G.J.M. Vermetten
Verantwoordelijke organisatie:
ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum