Mobiele menu

Wandelfit Amersfoort

Amersfoort heeft ruim 17.000 volwassenen met reuma. Er is slechts een beperkt beweegaanbod voor deze doelgroep. De erkende interventie Wandelfit biedt een laagdrempelig, structureel beweegaanbod op maat, in dit project gericht op mensen met reumatische klachten. Wekelijks kunnen deelnemers wandelen of Nordic Walking, aangevuld met oefeningen. Deze activiteiten zijn voor de doelgroep bij uitstek geschikt en kunnen op elk niveau worden beoefend. Na de inspanning is er in de kantine gelegenheid om samen iets te drinken. Het wandelaanbod wordt uitgevoerd bij en met atletiekvereniging Altis. Er wordt samengewerkt met professionals die de deelnemers kunnen ondersteunen, waaronder met Cirkel der Seizoenen (expert op het gebied van leven met reuma), SRO (uitvoerder van het gemeentelijk sportstimulerinsgbeleid), SMA Midden Nederland (sportarts en fysiotherapie), MBO Amersfoort, Meander Medisch Centrum en de Koninklijke Wandelbond Nederland. De projectleiding is in handen van de Sportcombinatie.

Verslagen


Eindverslag

Amersfoort heeft ruim 17.000 volwassenen met reuma. Er is slechts een beperkt beweegaanbod voor deze doelgroep. De erkende interventie Wandelfit biedt een laagdrempelig, structureel beweegaanbod op maat, in dit project gericht op mensen met reumatische klachten. Zes keer per week kunnen deelnemers wandelen of Nordic Walking, aangevuld met oefeningen.
Deze activiteiten zijn voor de doelgroep bij uitstek geschikt en kunnen op elk niveau worden beoefend. Na de inspanning is er in de kantine gelegenheid om samen iets te drinken. Het wandelaanbod wordt uitgevoerd bij en met atletiekvereniging Altis en wordt ook in de wijk Leusderkwartier aangeboden. Er wordt samengewerkt met professionals die de deelnemers kunnen ondersteunen, waaronder met Cirkel der Seizoenen (expert op het gebied van leven met reuma), SRO (Buurtsportcoach/ uitvoerder van het gemeentelijk sportstimulerinsgbeleid), SMA Midden Nederland (sportarts en fysiotherapie), Meander Medisch Centrum en de Koninklijke Wandelbond Nederland. De projectleiding is in handen van de Sportcombinatie.

Wandelfit Amersfoort richt zich met een aanbod bestaande uit Sportief Wandelen en Nordic Walking op mensen met reumatische klachten (chronische spier- en of gewrichtsklachten). We zijn gestart met 3 wandelmomenten in april 2016. Vanaf oktober 2016 zijn daar 2 momenten aan toegevoegd. Er zijn nu dus 5 Wandelfit-momenten in de week.

De deelnemers zijn sportmedisch getest om te bepalen of het verantwoord is om aan het wandelaanbod deel te nemen.
Iedere drie maanden worden de deelnemers getest om te bepalen hoe het is gesteld met hun fitheid. Uit de onderlinge vergelijking van de uitgevoerde tests valt voorzichtig te concluderen dat het tempo toeneemt naar mate deelnemers langer meewandelen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W.C.G. Oostveen
Verantwoordelijke organisatie:
Atletiekvereniging Altis