Mobiele menu

Wandelfit Baarn

Baarn telt circa 2.800 volwassenen met een reumatische aandoening. Het aanbod voor deze doelgroep is zeer beperkt. Wandelfit Baarn biedt een laagdrempelig, structureel beweegaanbod op maat, specifiek gericht op mensen met reumatische klachten. Wekelijks kunnen deelnemers wandelen of Nordic Walking, aangevuld met oefeningen. Deze activiteiten zijn voor de doelgroep bij uitstek geschikt en kunnen op elk niveau worden beoefend. De activiteiten worden aangeboden vanuit de Baarnse Atletiek Vereniging (BAV). Na de inspanning is er in de kantine van BAV gelegenheid om samen iets te drinken. De BAV werkt samen met Meander Medisch Centrum, de Sportartsen Groep, FTB (fysiotherapie), Stichting Sport en Bewegen Senioren Baarn, MBO Amersfoort, de Koninklijke Wandelbond Nederland en Cirkel der Seizoenen (expert op het gebied van leven met reuma). De projectleiding is in handen van de Sportcombinatie. Het doel van het project is om minimaal 80 mensen uit de doelgroep structureel te laten bewegen.

Verslagen


Eindverslag

Doel van het project was om minimaal 80 inwoners van Baarn met lichamelijke beperkingen (spier- en gewrichtsklachten), die nu onvoldoende bewegen, te laten wandelen op maat en onder deskundige begeleiding. Dit alles ter bevordering van hun gezondheid. Negentig inwoners hebben gewandeld, waarvan 54 blijvend.

De trainingen in de vorm van Sportief Wandelen en Nordic Walking worden voor iedereen twee keer in de week aangeboden. Inmiddels zijn er vier wandelgroepen en zijn er 7 trainingsmomenten in de week. De deelnemers worden vooraf sportmedisch getest om te bepalen of het verantwoord is
om aan het wandelaanbod deel te nemen.

De beweeglessen in de vorm van Sportief Wandelen en Nordic Walking vinden 2 x per week plaats, vanaf begin april 2016. Deze trainingen worden bezocht door deelnemers, die gewrichtsklachten hebben. Inmiddels zijn 13 deelnemers lid zijn geworden van de Baarnse Atletiek Vereniging. De deelnemers zijn sportmedisch getest om te bepalen of het verantwoord is om aan het wandelaanbod deel te nemen.
Iedere drie maanden worden de deelnemers getest om te bepalen hoe het is gesteld met hun fitheid. Uit de onderlinge vergelijking van de uitgevoerde tests valt te concluderen, dat het tempo van de deelnemers met name wordt bepaald door hoe zij zich voelen op dat moment.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
W.C.G. Oostveen
Verantwoordelijke organisatie:
Baarnse Atletiek Vereniging