WEGWEIS: WebomGeving voor Weetjes, Empowerment en Individueel advieS.
Zelfmanagement bij psychotische stoornissen
Behandeling van patiënten met psychotische stoornissen is geen sinecure. Veelal is sprake van cognitieve functiestoornissen, gebrek aan ziekte-inzicht en gebrek aan therapietrouw. De patiënten hebben uiteenlopende zorgbehoeften en maken daarom vaak gebruik van een combinatie aan voorzieningen. De geestelijke gezondheidszorg in Nederland biedt een breed scala aan interventies. Een centraal probleem is echter dat de organisatie van de zorg vooral aanbod- en onvoldoende vraaggestuurd is. De groep zorggebruikers wordt in het medische behandelproces te weinig gezien als volwaardig partner. Vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt nu een webbased
systeem, WEGWEIS, ontwikkeld dat patiënten met psychotische problemen beter in staat stelt hun eigen ziekte te managen. Een groep zorggebruikers is betrokken bij de ontwikkeling van het systeem. Het project bouwt voort op de samenwerking die al bestaat binnen de geestelijke gezondheidszorg in Noord- Nederland.
Doelstelling
Patiënten met psychotische stoornissen helpen hun eigen ziekte te managen.
Producten
Auteur: JAJ van der Krieke
Auteur: AC Emerencia
Auteur: Lian van der Krieke, MSc, MA; Ando C Emerencia, MSc; Marco Aiello, PhD; Sjoerd Sytema, PhD
Magazine: Journal of Medical Internet Research
Verslagen
Eindverslag
In dit project hebben we een web-based adviessysteem (Wegweis) ontwikkeld en geëvalueerd voor mensen met een psychotische aandoening. Dit systeem koppelt individuele profielen van symptomatologie, zorgbehoeften, en kwaliteit van leven aan informatie en adviezen over o.a. behandelmogelijkheden en ondersteunende voorzieningen bij de GGZ-instelling waar de patiënt in zorg is en in de regio waarin de patiënt woont. De individuele profielen zijn gebaseerd op gegevens uit routine matige metingen (Routine Outcome Monitoring; ROM) die één of meerdere keren per jaar bij patiënten verzameld worden. Het systeem is ontwikkeld binnen een samenwerkingsverband van GGZ-instellingen (Rob Giel Onderzoekcentrum), het Universitair Centrum Psychiatrie en het Johann Bernoulli Instituut voor Wiskunde en Informatica van de Rijksuniversiteit Groningen.