Welke elementen uit antipestbeleid zijn effectief voor welke pestslachtoffers en daders?
Pesten kan zeer negatieve effecten hebben op de psychosociale ontwikkeling van kinderen. Pestinterventies kunnen het pesten effectief verminderen. We weten nog niet Wat werkt voor Wie Wanneer en Waarom.
Doel
Het doel van dit project is om te achterhalen welke kernelementen uit antipestbeleid werken voor welke pestslachtoffers en daders, in welke situaties en de onderliggende verklaringen. Effectieve kernelementen uit antipestbeleid worden onderzocht zodat de bestaande antipest interventies aangescherpt kunnen worden door de meest effectieve elementen in te zetten en zodat de professionals bij specifieke situaties de juiste kernelementen zo optimaal mogelijk kunnen inzetten.
Aanpak/werkwijze
Voor dit project zullen secundaire data-analyses plaatsvinden op een groot data bestand van ruim 3000 leerlingen. Ook worden een aantal klassen met gepeste kinderen en pesters gevolgd in een multiple case studie.
Samenwerkingspartners
Het projectteam is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen TNO, Universiteit Trondheim, Universiteit van Amsterdam en praktijkinstellingen Goed Gezien, GGD West Brabant en Prima Pestaanpak.
Verwachte resultaten
Dit project geeft naar verwachting verdiepend inzicht in welke elementen nu specifiek werken voor welke pestslachtoffers en daders. En draagt bij aan een efficiënter antipestbeleid waardoor scholen, professionals waaronder leerkrachten en zorg coördinatoren, ouders en jongeren dit effectiever kunnen toepassen. Dit leidt tot minder pesten en een betere psychosociale ontwikkeling van kinderen.
De resultaten worden half 2026 verwacht.