Werkzame elementen van interventies voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen
Voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen zijn diverse interventies beschikbaar. Omdat de problematiek van gezinnen met meervoudige en complexe problemen complex is en elk gezin met meervoudige en complexe problemen een unieke combinatie van problemen en krachten heeft, is het belangrijk dat interventies steeds op hun specifieke behoeften worden toegespitst. Door eerder onderzoek is er zicht op kansrijke elementen van deze interventies, maar dit is niet genoeg om ze onderbouwd toe te kunnen spitsen op een gezin.
Doel
Het doel van dit onderzoek is zicht krijgen op:
- welke elementen op welke manier worden aangeboden aan diverse subgroepen binnen gezinnen met meervoudige en complexe problemen en wat de invloed is van de manier waarop deze elementen worden aangeboden in deze subgroepen; en
- de timing en intensiteit waarin kansrijke elementen worden ingezet en welke relatie dit heeft met het wekelijks functioneren binnen gezinnen met meervoudige en complexe problemen.
Aanpak/werkwijze
In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een bestaande dataset met informatie over 473 gezinnen met meervoudige en complexe problemen en de inhoud van de interventie om de invloed van de manier waarop elementen worden aangeboden op de effectiviteit voor subgroepen te onderzoeken. Tijdens de interventie worden ook 10 gezinnen met meervoudige en complexe problemen en de betrokken professionals gevolgd. Dit om zicht te krijgen op de relatie tussen de timing en intensiteit waarin kansrijke elementen worden ingezet. Maar ook om zicht te krijgen op het wekelijks functioneren van gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Met deze kennis kunnen interventies beter aansluiten bij deze gezinnen en kan de effectiviteit vergroot worden.
Samenwerkingspartners
Het projectteam is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Kenniswerkplaats Jeugd Friesland en praktijkpartners Elker, Yorneo, Leger des Heils, Community Support en ervaringsdeskundigen.
Verwachte resultaten
Dit project verwacht kennis op te leveren over subgroepen binnen gezinnen met meervoudige en complexe problemen, elementen die worden aangeboden en wat de meest effectieve manieren zijn waarop elementen worden aangeboden aan deze subgroepen. Ook levert dit project kennis op over:
- Op welk moment en hoe intensief kansrijke elementen van interventies voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen worden ingezet;
- Wat de relatie is tussen de inzet van kansrijke elementen binnen een bepaald gezin met meervoudige en complexe problemen en diens wekelijks functioneren;
- Waarom kansrijke elementen op een bepaald moment en in bepaalde intensiteit worden ingezet; en
- Hoe gezinnen de timing en intensiteit van ingezette elementen ervaren.
De resultaten worden half 2026 verwacht.