Wijkteam opzetten van ervaringsdeskundigen in Nijmegen met herstelactiviteiten.
Doel
‘Wijkteam van ervaringsdeskundigen’ in Nijmegen biedt mensen met een psychische kwetsbaarheid, en hun naastbetrokkenen, directe toegang naar herstel zonder tussenkomst van een hulpverlener, een indicatie of wachtlijst.
Werkwijze
Middels herstelstelactiviteiten kunnen mensen met een hulpvraag op het gebied van zingeving en toekomstperspectief direct aan de slag. Hiermee kan een mogelijke crisis of opstapeling van problemen worden voorkomen. Vanuit herstelactiviteiten ontdekken mensen hun eigen kracht, verantwoordelijkheid, mogelijkheden en onderlinge steun waarmee zij hun eigen toekomstperspectief kunnen creëren. Thuis, in de wijk en in de gemeente waar zij wonen.
Het wijkteam ervaringsdeskundigen wil graag kennis en kunde bundelen en samenwerken met sociale wijkteams en andere reguliere professionals, organisaties, instellingen en werkgevers.
Resultaten
De visie en missie van het Inzetbureau ervaringsdeskundigheid is aangescherpt en geconcretiseerd door de opgedane ervaringen uit het project. Hierdoor kan beter aangesloten worden bij ED en een wijkteam vanuit commitment opgezet worden.
De huidige transitie van zorg is een proces dat voor ervaringsdeskundigheid veel mooie kansen kan bieden. Er zijn mogelijkheden binnen het netwerk gecreëerd om in de loop van 2020 de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen het sociaal domein vorm te geven met workshops voor hulpverlening en inzet van ED bij cliëntondersteuning. Het Inzetbureau ervaringsdeskundigheid biedt vanaf maart 2020 een training/bijscholing voor ervaringsdeskundigen in het sociaal domein, genaamd ‘Maak werk van je ervaring’.
Meer informatie
Beweging in kwetsbaarheid
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Projecten ervaringsdeskundigheid
Dit project heeft subsidie ontvangen vanuit het Ondersteuningsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen konden samen met professionals in ggz-instellingen of het sociaal domein subsidie aanvragen voor begeleiding en ondersteuning van (ex-)ggz-patiënten. De begeleiding en ondersteuning vindt op kleine schaal plaats in de gemeente, de buurt of een instelling.
Verslagen
Eindverslag
In de looptijd van juli 2019 tot heden ben ik als zorgpionier met ervaringsdeskundigheid, actief bezig geweest met kwartiermaken voor ervaringsdeskundigen binnen het sociale domein.
Ik heb hierbij verschillende acties ondernomen, allemaal op vrijwillige basis, om ervaringsdeskundigheid te promoten die ik hieronder zal beschrijven:
* ik ben door mijn profiel en berichten op social media veel in contact gekomen met ervaringsdeskundigen. Ik heb veel gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen die net zijn of willen starten in dit vakgebied, als ook senior ervaringsdeskundigen.
* ik heb in 2019 gesolliciteerd naar de functie poh; met de gedachte om in samenwerking met huisartsen de inzet van ervaringsdeskundigen in te zetten bij intake en ondersteuning naar herstel. Ik heb hierbij veel weerstand ondervonden omdat de zorgvisie vanuit andere waarden en kaders werken en zij onvoldoende open konden staan voor het werken vanuit de herstelvisie en bijbehorende waarden.
* ik heb een aantal ervaringsdeskundigen geholpen bij het neerzetten van hun eigen praktijk vanuit ervaringsdeskundigheid.
* ik ben als casemanager (zzp) gaan werken bij diverse organisaties waarbij ik tevens de samenwerking met ervaringsdeskundigen promoot. Dit is een proces dat langzaam meer vorm begint te krijgen. In 2020 krijg ik de gelegenheid om met workshops (door ervaringsdeskundigen) meer informatie te gaan geven over deze nieuwe vorm van (samen)werken.
* ik vind De Nieuwe Route van Anke Siegers erg inspirerend. Ik ben in november 2019 - via een oud collega - in contact gekomen met de gemeente Lingewaard. Deze gemeente is bezig met het werken volgens de Nieuwe Route en ik ben inmiddels aangesloten bij de leerbijeenkomsten. Hierbij promoot ik ook de inzet en samenwerking van ervaringsdeskundigheid. Ik verwacht dat dit in 2020 verder vorm zal krijgen.
* ik ben gevraagd door Vitale Verbindingen om hen te helpen bij het inzetten van ervaringsdeskundigen in de wijken van Arnhem.