Wijkverpleegkundige Plus; de zichtbare schakel tussen wonen, welzijn en zorg in Stratum
In 4 aandachtsbuurten in stadsdeel Stratum in Eindhoven (Tivoli, Burghplan, Sintenbuurt en Kruidenbuurt) werkten 4 wijkverpleegkundigen als zichtbare schakels.
Doel
Wat we wilden bereiken was het behalen van gezondheidswinst voor de inwoners van de wijken, met name voor de kwetsbare bewoners, de allochtone bewoners en ouderen. We wilden moeilijk bereikbare bewoners en zorgmijders actief opzoeken, chronisch zieken en risicogroepen naar de juiste zorg toeleiden en buurtbewoners stimuleren een gezonde leefstijl op te pakken. We wilden geen drempel meer om vanuit signalen van huisarts of andere organisaties een bezoek te brengen bij mensen/gezinnen waar het niet goed mee gaat. Hierdoor wilden we voorkomen dat problemen van deze mensen groter worden.
Resultaten
De wijkverpleegkundige kreeg meer armslag om outreachend, ook buiten een indicatie om, bij buurtbewoners langs te gaan en bij problemen op het gebied van gezondheid actie te ondernemen. Er kwam dus weer ruimte voor eigen initiatief. In overleg met de huisarts of andere professional kon de wijkverpleegkundige, zonder indicatie, toch actie nemen. Zo had ze ook een preventieve en signalerende functie. Daarnaast kreeg de wijkverpleegkundige meer ruimte om met andere professionals in de wijk casussen te bespreken en actie te ondernemen.