Young Leaders voor mentale gezondheid van buurtjongeren
De mentale gezondheid en het welbevinden van jongeren komt steeds meer onder druk te staan (HSBC, 2021; CBS, 2022; Trimbos, 2020). Ook in de gemeente Zaanstad is de ervaring dat psychosociale problemen onder jongeren toenemen en de mentale weerbaarheid daalt.
Doel
Sinds enkele jaren wordt de effectieve interventie Young Leaders ingezet, met positieve ervaringen onder deelnemende jongeren en betrokken voorzieningen. In onderhavig project wordt de inzet van de interventie uitgebreid naar Zaanstad Noord en ingebed in lokaal jeugdbeleid, met speciale aandacht voor lokale voorzieningen op het gebied van mentale gezondheid. Als activerend buurtgericht programma dat een positief zelfbeeld stimuleert en jongeren in staat stelt om invloed uit te oefenen op hun eigen leven en hun omgeving, past Young Leaders goed in de Zaanse ambitie om vanuit meer sociale binding de mentale weerbaarheid van jongeren te versterken en tegelijkertijd te werken aan het bestrijden van eenzaamheid. In Zaanstad-Noord zijn ernstige zorgen over de jeugd. Dit project wil hun mentale weerbaarheid bevorderen met de interventie Young Leaders, ingezet voor twee groepen van 10 deelnemers.
Aanpak/werkwijze
Young Leaders is een pedagogisch activeringsprogramma voor jongeren van 12-27 jaar uit kwetsbare wijken, gericht op het versterken van hun identiteitsontwikkeling, (psycho)sociale vaardigheden en maatschappelijke ontwikkeling. Young Leaders ondersteunt jongeren uit kwetsbare wijken bij het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en helpt hen om positief bij te dragen aan hun buurtomgeving en vraagstukken in de samenleving waar zij zich betrokken bij voelen. D.m.v. groepstraining, een publieke eindpresentatie en het organiseren van een maatschappelijke activiteit krijgen deelnemers meer inzicht in hun kwaliteiten en hoe zij die kunnen inzetten in hun eigen leven en voor hun omgeving.
(Verwachte) resultaten
Deelnemende jongeren leren nieuwe vaardigheden, doen zelfvertrouwen op en er ontstaat sociale binding en buurtbetrokkenheid. Naast de uitvoering van de interventie Young Leaders in Zaanstad-Noord, zet het project ook in op verbeterde kennisuitwisseling en samenwerking door borging van de interventie in de lokale infrastructuur. De methodiek wordt overgedragen aan professionals van minimaal twee lokale voorzieningen die de interventie in hun reguliere werk voortzetten. Op basis van bestaand en aanvullend evaluatieonderzoek wordt de interventie opnieuw voorgelegd aan een beoordelingscommissie van de Databank Effectieve sociale interventies, voor een hoger erkenningsniveau.