Mobiele menu

Young Volunteers

Wat houdt het project in?

Young Volunteers moet jonge mensen met en zonder beperking enthousiast maken voor vrijwilligerswerk. Tegelijkertijd moet het zorgen voor wederzijds begrip. 

Het project bestaat uit twee onderdelen, het wervingsbureau en de vrijwilligersacademie. Binnen het wervings- en matchingbureau werven twaalf jongeren met of zonder beperking zo’n vijftig jongeren met een beperking. Met iedere deelnemer gaan ze in gesprek over waar diegene goed in is en welk werk hij/zij wil doen. Voor het wervingsbureau ontwikkelen jonge mensen ook een digitaal platform, waar alle deelnemers met elkaar kunnen chatten en waar ze elkaar kunnen informeren met foto’s, teksten en filmpjes.

Daarna volgen de deelnemers bij de vrijwilligersacademie trainingen over bijvoorbeeld sociale vaardigheden, taalontwikkeling en omgaan met computers. Vervolgens zoekt het jongerentweetal samen een geschikte plek waar de jongere met beperking aan de slag kan als vrijwilliger. Gedurende de hele werkperiode krijgt de jonge vrijwilliger begeleiding. Ook de werkgevers krijgen hulp bij het inzetten van hun nieuwe vrijwilliger. Sommige vrijwilligers werken (ook) voor het project zelf (bijvoorbeeld door het opzetten van het social mediaplatform of ze worden ambassadeur). 

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor de jongeren

Alle jongeren die meedoen, krijgen de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen – op hun eigen manier en tempo. Samen met leeftijdsgenoten ontdekken ze hun kennis en talenten, en ze leren die in te zetten voor de maatschappij. Ze ervaren wat vrijwilligerswerk voor een ander en henzelf kan betekenen. Daarnaast profiteren ze van het brede aanbod workshops en trainingen van de vrijwilligersacademie en krijgen ze een reis- en onkostenvergoeding, plus een bedrag om te besteden aan nóg verdere ontwikkeling.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Allereerst levert dit project tientallen maatschappelijk actieve jongeren op – met én zonder beperking. Door de gecombineerde doelgroep krimpt de kloof tussen beperkt en niet-beperkt. Organisaties die meedoen, krijgen de doelgroep van jongeren met een beperking beter in beeld, waardoor ze deze makkelijker kunnen bereiken en begrijpen. 

Onderzoeksvragen voor het concept MDT

  • Hoe verkleinen we de kloof tussen jongeren met en zonder beperking?
  • Hoe helpen we jongeren met een beperking aan een goede vrijwilligerswerkplek?
  • Hoe helpen we werkgevers bij het inzetten en begeleiden van jongeren met een beperking?

Doelgroep 

Jonge mensen van 16 tot 30 jaar, met en zonder beperking, zonder werk of studie, scholieren, studenten, young professionals.

Regio

Almelo en omliggende gemeenten. 

Meer informatie

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743001204
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. Perik
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting de Klup Twente