Mobiele menu

Zelfredzaam blijven!

Ook Zorgcoöperatie Landerd, bestaande uit 3 zorgcooperaties uit de dorpen Schaijk, Reek en Zeeland, wil als burgerbeweging gericht op het goed kunnen (blijven) wonen in hun dorpskernen (gemeente Maashorst) aandacht aan preventie schenken. Het project Zelfredzaam blijven! als onderdeel van het Preventieve Reablement programma is gericht op kwetsbare ouderen van 65+ die nog geen zorg ontvangen. Zij richten zich daarbij op de inzet van vrijwilligers die de oudere ondersteunen bij het behalen van zijn doelen. Deze inzet is naast de inzet van professionals die verbonden zijn aan hun eigen zorgcoöperaties (drie preventiewerkers) en de inzet van ergotherapie of fysiotherapie als de oudere een hulpvraag heeft op hun deskundigheidsgebied.

Doel

Inzicht of deze benadering geschikt is om een duurzame en efficiënte zorgomgeving te creëren waarin (kwetsbare) ouderen 65+ die nog geen zorg thuiszorg ontvangen zo lang mogelijk zelfstandig en met een hoge(re) kwaliteit van leven kunnen blijven wonen in hun huidige woonplaats.

Aanpak

Bij 30 (kwetsbare) ouderen wordt een reablement traject van 12 weken ingezet, waarbij de preventiewerker de intake doet en samen met de oudere de doelen vaststelt in een proces van samen beslissen. De doelen kunnen fysiek en mentaal/sociaal van aard zijn. Op basis van deze doelen wordt indien relevant een ergotherapeut en/of fysiotherapeut ingezet met een specifiek behandelplan. De activiteiten binnen dat plan, of bij een plan dat door de preventiemedewerker wordt opgesteld, worden vervolgd door een vrijwilliger van de ZC gericht op de doelen van de oudere met oog voor de rol van de mantelzorger.

Samenwerkingspartners 

De Samenwerkingspartners van de Zorgcoöperatie Landerd, met als eigen professionals de preventiewerkers die ook het sociale domein integraal voor hun rekening nemen, worden gevormd door de plaatselijke huisartsen en POH’s, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, de gemeente Maashorst en de HAN. Zij allen hebben aangegeven graag deel uit te willen maken van dit project. Het bijzondere van dit project is dat het initiatief van ZC Landerd is uitgegaan, met de nadruk op vrijwilligers en mede gericht op het doorontwikkelen van een reeds bestaande zorgzame community. De gemeente heeft een rol in verband met de borgingsvoorwaarden en verbinding met IZA , GALA en zorgverzekeraar. Er is een sportkundige van de HAN betrokken omdat de projectgroep wil kijken of ook een sportcoach van betekenis kan zijn in een reablementtraject van de oudere, met name wanneer het om de combinatie beweging en sociale aansluiting gaat.

Verwachte resultaten

De verwachte resultaten zijn een overwegend positieve uitkomst voor de ouderen zelf, namelijk dat zij de tools hebben gekregen om zelfredzaam te blijven (al of niet met passende (technologische) hulpmiddelen) en op ontzorging van naasten die een belangrijke rol blijven spelen om hen te motiveren behaalde vitaliteit vast te houden. Duidelijk zal worden wat de werkzame factoren zijn die deze aanpak met een combinatie van professionals (inclusief de mogelijke rol van een sportcoach) en vrijwilligers heeft doen slagen. Via actieonderzoek wordt het project nauwkeurig gevolgd. De resultaten m.b.t. de ouderen zelf en de meest passende werkwijze worden ruimschoots gedeeld. Dit project verwacht zowel aan collega coöperaties als aan professionele zorg- en welzijnsorganisaties een werkwijze te kunnen presenteren die toepasbaar is in hun toekomstige rol ten aanzien van reablement.

 

Kenmerken

Projectnummer:
10830012410027
Looptijd: 24%
Looptijd: 24 %
2024
2025
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.J.M. Adriaansen
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgcoöperatie Landerd
Afbeelding

ZonMw-programma: Reablement

Met dit programma verkennen we de (toekomstige) betekenis van de inzet van reablement bij thuiswonende ouderen in Nederland. Dit doen we samen met professionals die reablement in de praktijk toepassen. Hiermee willen we ouderen in staat stellen om zoveel en zo lang mogelijk zinvolle, alledaagse activiteiten (weer) zelf te (blijven) doen. Met subsidie uit dit programma gaan 12 projecten aan de slag met hoe reablement kan worden ingezet vóór er een zorgvraag is ontstaan. Dit is een van de gehonoreerde projecten. Bekijk hier de andere projecten.