Mobiele menu

Zichtbare schakel. Activiteitenplan 2009-2012 voor 4 aandachtswijken in Arnhem

In de Arnhemse aandachtswijken Klarendal, Presikhaaf, Malburgen en het Arnhemse Broek worden 8 extra wijkverpleegkundigen (5,4 fte) ingezet. Een aantal van hen is van allochtone afkomst. De wijkverpleegkundigen richten zich op cliënten met ingewikkelde zorgvragen, allochtonen, ouderen, mantelzorgers en zogenaamde zorgmijders.

Doel

Een belangrijk doel van dit project is dat deze doelgroepen zorg- en hulpverleners weten te vinden en tijdig worden geholpen. De wijkverpleegkundige is zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar voor bewoners. Ze leidt bewoners toe naar de juiste zorg en coördineert zo nodig de zorg- en hulpverlening. Het stimuleren van de eigen kracht van de cliënt is steeds de leidraad.

Werkwijze

De wijkverpleegkundige is voor cliënten dé schakel tussen wonen, zorg en welzijn. Dit vraagt goede relaties met andere beroepskrachten. De wijkverpleegkundigen kent andere professionals en zij kennen haar, de lijnen zijn kort. Daarom wordt in elke wijk een netwerk opgebouwd van organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn.

Resultaat

De wijkverpleegkundigen van Zichtbare Schakel Arnhem zijn ruim 3 jaar actief als centrale en coördinerende professional in de wijk. In de beginfase van het project lag de nadruk op werving van wijkverpleegkundigen en externe samenwerking, waarbij het uitgangspunt was om zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande activiteiten en projecten. In de 2e fase van het project is zowel qua inhoudelijke werkzaamheden als qua samenwerking een verdieping gekomen. De bewoners in de wijk met hun (zorg)vraag staan centraal, waarbij de wijkverpleegkundige een stimulerende rol heeft in de versterking van de eigen kracht van de bewoner en hiermee samenhangend de verbinding op de domeinen wonen, zorg en welzijn. De samenwerking tussen wijkverpleegkundige en de huisarts is hierin een belangrijke verbinding. Naast begeleiding van individuele cliënten binnen de doelgroepen is in het tweede jaar ook gestart met gezondheidsspreekuren voor bewoners en voor allochtone bewoners specifiek. In het 3e jaar is de aanpak van de spreekuren aangepast en op een outreachende wijze vormgegeven. De veranderende rol van de professional waarbij eigen kracht van de cliënt het uitgangspunt is, is geborgd in de uitvoering. Daarnaast is de maatschappelijke meerwaarde van de wijkverpleegkundige in beeld gebracht door onderzoek.

Producten

Titel: Voorstel implementatie voor externe gebruikers van de e-learningmodule 'Zichtbaar Schakelen in de Wijk'
Titel: Zichtbaar schakelen
Titel: Project Zichtbare Schakel
Titel: Kom in gesprek met de wijkverpleegkundige
Titel: Film de wijkverpleegkundige als spil in de wijk
Titel: Zichtbare Schakel; wijkverpleegkundige als spil in de wijk
Titel: Zichtbaar schakelen in de wijk
Titel: De wijkverpleegkundige 'Zichtbare schakel' van Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland: Een maatschappelijke meerwaarde?

Verslagen


Eindverslag

De wijkverpleegkundigen van Zichtbare Schakel Arnhem zijn ruim 3 jaar actief als centrale en coördinerende professional in de wijk. In de beginfase van het project lag de nadruk op werving van wijkverpleegkundigen en externe samenwerking, waarbij het uitgangspunt was om zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande activiteiten en projecten. In de tweede fase van het project is zowel qua inhoudelijke werkzaamheden als qua samenwerking een verdieping gekomen. De bewoners in de wijk met hun (zorg)vraag staan centraal, waarbij de wijkverpleegkundige een stimulerende rol heeft in de versterking van de eigen kracht van de bewoner en hiermee samenhangend de verbinding op de domeinen wonen, zorg en welzijn. De samenwerking tussen wijkverpleegkundige en de huisarts is hierin een belangrijke verbinding. Naast begeleiding van individuele cliënten binnen de doelgroepen is in het tweede jaar ook gestart met gezondheidsspreekuren voor bewoners en voor allochtone bewoners specifiek. In het derde jaar is de aanpak van de spreekuren aangepast en op een outreachende wijze vormgegeven. De veranderende rol van de professional waarbij eigen kracht van de cliënt het uitgangspunt is, is geborgd in de uitvoering. Daarnaast is de maatschappelijke meerwaarde van de wijkverpleegkundige in beeld gebracht door middel van onderzoek. Er is actief gewerkt aan het netwerk Zichtbare Schakel Noord-Oost Nederland. De ervaringen die zijn opgedaan binnen Zichtbare Schakel op het gebied samenwerking in de wijk zijn overgenomen in het implementatieplan t.a.v. kleine zelfsturende wijkteams en wordt uitgerold binnen STMG. Ook de kanteling wijkverpleegkundige nieuwe stijl, waarmee binnen Zichtbare Schakel veel ervaring is opgedaan, wordt verder geïmplementeerd binnen STMG via een parallel leertraject. De e-learningmodule die binnen het project Zichtbare Schakel is ontwikkeld om leerervaringen overdraagbaar te maken maakt hier onderdeel van uit. Deze module maakt het professionals mogelijk om instrumenten toe te passen binnen teamleren gericht op verwerven competenties op het gebied van dialogisch werken, het toepassen van methoden en technieken om cliënten en steunende relaties in hun kracht te zetten en de bakens Welzijn Nieuwe Stijl te gebruiken bij professionele ondersteuning. De e-learningmodule is niet alleen inzetbaar voor professionals STMG, maar ook toepasbaar voor studenten HBO-V en professionals als maatschappelijk werkers en praktijkondersteuners.

Kenmerken

Projectnummer:
206010027
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E. Rondhuis
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Thuiszorg Midden Gelderland
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.