Zichtbare schakel in de Wijk
Doel
In dit project in de Morswijk in Leiden ‘verbonden’ wijkverpleegkundigen (1,5 fte) bewoners met diensten op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het einddoel was dat bewoners weten hoe ze hun gezondheid zelf kunnen verbeteren.
Werkwijze
De wijkverpleegkundigen werkten samen met huisartsen, andere zorg- en welzijnsverleners, lokale organisaties en wijkbewoners zelf. Eerst werd de samenwerking met de huisartsen versterkt rond wijkbewoners die thuiszorg hebben. Daarna richtten wijkverpleegkundigen en huisartsen zich op andere kwetsbare wijkbewoners (ouderen en niet-westerse allochtonen). Tijdens de huisbezoeken van de wijkverpleegkundigen lag de nadruk op een gezonde leefstijl. Ze onderzochten wat bewoners nodig hadden om meer grip te krijgen op hun gezondheid. In samenwerking met andere zorg- en dienstverleners werden hiervoor instrumenten ontwikkeld, die aansloten bij de doelgroep. De gezonde buurt werd zo voor én door wijkbewoners gerealiseerd, met de wijkverpleegkundige als zichtbare schakel.
Resultaten
Het project is op verschillende manieren innovatief. Ten eerste is het terugkeren van de wijkverpleegkundige als spil in de wijk een nieuwe ontwikkeling. Het verdiepende karakter van haar taak door ook met lokale partijen en instanties te schakelen is aanvullend vernieuwend hierop en legt een sterkere relatie tussen wonen, zorg en welzijn en beoogt de realisatie en continuïteit van een up to date sociale kaart voor preventie en zorg in de wijk.