Mobiele menu

Zichtbare schakel, de wijk(jeugd)verpleegkundige als spil in Maarssenbroek

In Maarssenbroek is weinig sociale samenhang en wonen veel kwetsbare burgers. Signalen bereiken hulpverleners niet of (te) laat. Bovendien is de zorg thuis steeds meer versnipperd; preventie is een minder vanzelfsprekend onderdeel geworden.

Doel

We wilden de kwaliteit van leven verhogen en een leefbare, veilige, gezonde wijk te creëren voor kwetsbare bewoners als ouderen, kansarme gezinnen en chronisch zieken.

Werkwijze

Het project is uitgevoerd door wijkverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en een POH. Ze versterkten de sociale samenhang en hielpen wonen, welzijn en zorg te verbinden. De wijkverpleegkundige werd (samen met huisartsen) weer de spil van Maarssenbroek. Ze hield spreekuren, ging op huisbezoek en zette groepsbureaus op, waardoor problemen eerder werden opgespoord. Contacten met huisartsen, politie, woningcorporaties, scholen en welzijnsinstellingen werden versterkt of opnieuw belegd. Zo werkten de wijkverpleegkundigen aan een sluitend netwerk rond kwetsbare burgers.

Verslagen


Eindverslag

Het project is uitgevoerd door wijkverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en een POH. De wijkverpleegkundige heeft o.a. meegdraaid met het project ouderenzorg binnen één van de gezondheidscentra. Op deze manier is haar scope vergroot en kwam zij sneller in contact met ouderen waarvan kwetsbaarheid werd vermoed. In haar overige uren heeft zij in eerste instantie geïnvesteerd in contacten met wijkcommissies en binnen het netwerk. Daaruit kwamen verwijzingen en vragen voort van wijkbewoners in alle leeftijden.. De jeugdverpleegkundigen hadden in eerste instantie een aantal activiteiten gepland die een antwoord zouden kunnen zijn op de problematiek in Maarssenbroek. Dit aanbodgericht werken bleek niet aan te slaan, er is een omslag gemaakt naar vraaggericht werken. De jeugdverpleegkundigen hebben onder meer een huisbezoek gebracht aan alle gezinnen met kinderen van 18 maanden en hier de SPARK-techniek toegepast. Individuele vragen en problemen zijn aangepakt en er is een beeld van de problematiek De maatschappelijk werker is gestart per 1-1-2012, nadat er meerdere pogingen waren gedaan om jongerenwerk of GGD binnen het project te laten meedraaien. Beoogd werd hiermee de groep 4-18 jarigen meer in beeld te krijgen. Dat is deels gelukt en zal na dit project worden voorttgezet. Maatschappelijk werk was ook een goede ingang naar wijkbewoners met bredere problematiek. De samenwerking met de woningcorporatie was hierin erg helpend. Zo kwam achterliggende problematiek boven tafel. Soms ook gezondheidsproblematiek, waarbij dan weer de deskundigheid van wijkverpleegkundige of jeugdverpleegkundige werd betrokken.

Kenmerken

Projectnummer:
206020022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Bloksma - Timmer
Verantwoordelijke organisatie:
Careyn
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.