Mobiele menu

Zichtbare schakel Kruiskamp-Koppel te Amersfoort

In de wijk Kruiskamp/De Koppel in Amersfoort wonen in verhouding veel mensen met een laag inkomen en een lage opleiding. Ruim 40 procent van de inwoners is van allochtone afkomst. In deze wijk werkten via dit project 2 wijkverpleegkundigen (1 fte) en een praktijkondersteuner (0,11 fte).

Doel

Het voorkomen van gezondheidsproblemen en de zelfredzaamheid van de cliënt bevorderen en daarbij gebruik maken van de eigen kracht van de cliënt en/of steunsystemen.  

Werkwijze

De wijkverpleegkundigen wachtten niet af, maar trokken de wijk in en maakten zich zichtbaar (zichtbare schakels). Ze gingen op huisbezoek, organiseerden voorlichtingsbijeenkomsten en bezochten buurthuizen. Ook waren ze te vinden op een vaste plek in de wijk. Doelgroepen: ouderen, allochtonen, chronisch zieken, mantelzorgers en jongeren. Het nieuwe team ging ook actief kennismaken en samenwerken met huisartsen en andere beroepskrachten. Samen problemen tijdig signaleren en voorkomen, daar draaide het in dit project om.

Resultaten

De wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuner hebben zich ingezet voor de wijken. Zo zijn er initiatieven genomen voor het uitbreiden van de spreekuren. Ook zetten ze zich in om de samenwerking met huisartsen, ouderenadviseurs, de ggz, steunpunten mantelzorg, wijkservicepunten, welzijn-en vrijwilligersorganisaties, eerstelijns-en andere professionals te bevorderen. Dit resulteerde in het opnieuw nadenken over de rol en de positie van zorg en welzijn op lokaal niveau.

Producten

Titel: Onbekend
Link: http://www.beweging3.nl
Titel: Onbekend
Link: http://www.beweging3.nl
Titel: Onbekend
Link: http://www.beweging3.nl
Titel: TV sport RTV Utrecht zichtbare schakels Kruiskamp Koppel Amersfoort
Link: http://www.beweging3.nl

Verslagen


Eindverslag

De wijkverpleegkundigen Maartje Kloosterboer en Annette Lobbrecht zijn in 2010 van start gegaan met een bijzondere opdracht. In een vrije rol ondersteunen ze wijkbewoners van de wijken Kruiskamp-Koppel in Amersfoort met complexe problemen op het gebied van zorg en welzijn. Het bijzondere was dat ervoor het eerst geen indicatie meer nodig was. Het voornaamste doel was de zelfredzaamheid van de cliënt bevorderen en daarbij gebruik maken van de eigen kracht van de cliënt en/of steunsystemen. Maartje en Annette hebben zich drie jaar lang ingezet voor de wijken, met als doel de samenwerking met huisartsen, ouderenadviseurs, de GGZ, steunpunten mantelzorg, wijkservicepunten, welzijn-en vrijwilligersorganisaties, eerstelijns-en andere professionals te bevorderen. Het leuke is dat dit geresulteerd in het opnieuw nadenken over de rol en de positie van zorg en welzijn op lokaal niveau. Als organisatie kijken we terug op een geslaagd project, waarbij de wijkverpleegkundigen geholpen hebben wijkbewoners hun leven zelf weer vorm te geven.
Maartje Kloosterboer en Annette Lobbrecht werken als wijkverpleegkundige binnen de wijken kruiskamp-koppel. Sinds het begin van het project zetten zij zich in voor de wijkbewoners. Dit doen zij vanuit de brede ervaring in de gezondheidszorg en welzijn. Op dit moment worden er initiatieven genomen met het uitbreiden van de spreekuren. Dit op verzoek van gemeente of huisartsen. Op de herkenbare zichtbare schakel fiets, fietsen Maartje en Annette als vast aanspreekpunt opvallend door de wijken. Deze manier wordt ervaren als laagdrempelig en geeft de cliënt vertrouwen dat er een vast aanspreekpunt in de wijk is.

Kenmerken

Projectnummer:
206010004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. E.J. Marskamp
Verantwoordelijke organisatie:
Beweging 3.0
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.