Mobiele menu

Zichtbare Schakel in Loosduinen

In de Haagse wijken Loosduinen Dorp, Waldeck en Kraayensteijn werkten 2 wijkverpleegkundigen als zichtbare schakel. Ze richtten zich vooral op kwetsbare volwassenen en ouderen.

Doel

Met hun inzet werd beoogd de gezondheid en het welzijn van bewoners te versterken en hun kwaliteit van leven te verhogen.

Werkwijze

De wijkverpleegkundigen waren herkenbaar in de wijken aanwezig en gemakkelijk te benaderen. Hun uitvalsbasis waren de gezondheidscentra, waar veel mensen al komen. Zij hielpen cliënten direct of regelden dat ze de juiste hulp kregen. Samen met partners in de wijk begeleidden de wijkverpleegkundigen bewoners ook bij de bewustwording van de eigen gezondheid en leefstijl. De wijkverpleegkundigen richtten zich bovendien op samenwerking tussen de eerste lijn, welzijn en verpleging en verzorging om gezamenlijk te komen tot een aanbod, dat aansluit bij inwoners.

Verslagen


Eindverslag

In het kader van het landelijke programma ‘Zichtbare Schakel’ zijn sinds december 2010 twee wijkverpleegkundigen als Zichtbare Schakel (samen 0,88 fte) werkzaam in de wijken Kraayenstein, Loosduinen-Dorp en Waldeck, liggend in het stadsdeel Loosduinen, Den Haag. Het doel van hun aanwezigheid is de inwoners van deze wijken in staat stellen zo optimaal mogelijk te functioneren in hun woon- en leefomgeving door middel van versterking van hun gezondheid en welzijn. In hun werk focussen de wijkverpleegkundigen zich op ouderen en kwetsbare volwassenen (kwetsbaar als gevolg van een slechte gezondheid, GGZ-problematiek, eenzaamheid en/of een lage sociaal-economische status). De wijkverpleegkundigen werken intensief samen met de vele hulp- en zorgverleners, die reeds actief zijn in de wijken. Gezien de huisvesting van de wijkverpleegkundigen in de huisartsenpraktijk is het niet onlogisch dat de meeste aanvragen (ruim 50%) afkomstig zijn van de huisartsen. De overige aanvragen komen van cliënten zelf, mantelzorger of buurtbewoner, maar ook van de andere hulp- en zorgverleners (wijkbeheerder, welzijnswerker, ouderenconsulent, social casemanager gemeente Den Haag, thuiszorg, enz). Bij ruim 40% van de hulpvragen heeft de verwijzer een niet-pluis-gevoel en vraagt hij/zij de wijkverpleegkundige een kijkje te nemen. De meeste hulpvragen zijn complex, Ruim 50% van de hulpvragen gaan over gezondheid en ziekte/medicatie, welbevinden en zelfredzaamheid/participatie. Ook hulpvragen t.a.v. woon- en leefomgeving en materiële en financiële zaken scoren hoog (rond 40%). De projectfase liep tot en met 31 december 2012. Borging voor 2013 en 2014 is gerealiseerd met financiering via een decentralisatie uitkering van de gemeente Den Haag. Inhoudelijke ondersteuning van het netwerk en kwaliteitsborging van de functie is vanaf 2013 stedelijk geborgd bij Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o.

Kenmerken

Projectnummer:
206020015
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.J.T. de Jong
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Haagse Gezondheidscentra
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.