Mobiele menu

Zichtbare Schakel Rustenburg Oostbroek Leyenburg

In de wijken Rustenburg, Oostbroek en Leyenburg in Den Haag werkten 3 wijkverpleegkundigen (1 fte) als zichtbare schakels. Deze wijkverpleegkundigen werken vanuit wijkteams en hadden zo een directe lijn met huisartsen en wijkservicepunten. De wijkverpleegkundigen vervulden een spilfunctie in de wijk.

Doel

Bijdragen aan de kwaliteit van leven in de wijk: leefbare, veilige, gezonde wijken. Professionele zorg thuis bieden over de grenzen van instellingen heen.

Resultaten

De zichtbare schakels dragen bij aan kwaliteit van leven in de wijken. Via laagdrempelig contact en snelle interventies konden de zichtbare schakels problemen met zelfstandigheid en zelfredzaamheid vroegtijdig signaleren en opsporen. Door samen te werken en te schakelen konden zij adequate diensten aanbieden en voorzieningen en contactmogelijkheden. In veel gevallen konden zij via de opgebouwde vertrouwensrelatie ook het eigen netwerk van de cliënt beter activeren. Zowel mantelzorg, inzet vrijwilligers en professionele zorg werden beter georganiseerd en gecoördineerd ingezet.  De schakels hielpen teruggang van de zelfredzaamheid en isolement van bewoners te voorkomen, zelfzorg en zelfredzaamheid te herstellen en participatie in de directe leefomgeving te bevorderen. Mensen worden beter gecoacht bij de preventie en omgang van hun ziekte. -Escalaties, zoals huisuitzetting en acute opnames, konden niet altijd worden voorkomen, maar de ondersteuning en de overgangen werden beter begeleid.

Verslagen


Eindverslag

Doel van het project Zichtbare schakel in de Haagse wijk Rustenburg-Oostbroek Leyenburg is kwaliteit van leven in de wijk: leefbare, veilige, gezonde wijken. Dit willen we bereiken door via laagdrempelig contact en snelle interventies problemen met zelfstandigheid en zelfredzaamheid vroegtijdig te kunnen signaleren en opsporen, adequate diensten aan te kunnen bieden, evenals voorzieningen en contactmogelijkheden - zowel professioneel als met mantelzorg of vrijwilligerssupport - en zelfzorg en buurtkracht te faciliteren. Hierdoor wordt teruggang van de zelfredzaamheid en isolement van bewoners voorkomen, zelfzorg en zelfredzaamheid hersteld en participatie in de directe leefomgeving bevorderd. Conclusies van het project in R.O.L.: - De Zichtbare schakels dragen bij aan kwaliteit van leven in de wijken. - Voor de cliënten betekent de inzet van de Zichtbare schakel vaak het begin van een oplossing uit een soms vrij uitzichtloze situatie. - Via laagdrempelig contact en snelle interventies kunnen de Zichtbare Schakels problemen met zelfstandigheid en zelfredzaamheid vroegtijdig signaleren en opsporen. - Door samen te werken en te schakelen kunnen zij adequate diensten aanbieden, evenals voorzieningen en contactmogelijkheden. - In veel gevallen kunnen zij via de opgebouwde vertrouwensrelatie ook het eigen netwerk van de cliënt beter activeren. - Zowel mantelzorg, inzet vrijwilligers en professionele zorg worden beter georganiseerd en gecoördineerd ingezet. - De Schakels helpen teruggang van de zelfredzaamheid en isolement van bewoners te voorkomen, zelfzorg en zelfredzaamheid te herstellen en participatie in de directe leefomgeving te bevorderen. - Mensen worden beter gecoacht bij de preventie en omgang van hun ziekte. - Escalaties, zoals huisuitzetting en acute opnames, kunnen niet altijd worden voorkomen, maar de ondersteuning en de overgangen worden beter begeleid. - In de samenwerking is veel aandacht gegeven aan openheid en transparantie voor de cliënt. Bij zorgmijders is dat soms een lastig thema (bemoeizorg). - Het project is innovatief in die zin dat in Escamp al langer integraal wordt samengewerkt in het concept van woonservicewijken, maar dat de inzet van de wijkverpleegkundige als Schakel tot nu toe niet zichtbaar is. Niet eerder wordt op een zo breed terrein en zo concreet samengewerkt om de in de probleemanalyse gesignaleerde problemen op te lossen. - Door de invulling van nieuwe taken en uitbreiding van bestaande taken, zijn er meer mogelijkheden gekomen voor samenwerking, casemanagement, advisering, afstemming en toeleiding.

Kenmerken

Projectnummer:
206020012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L.M.T. Hulsebosch
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting MOOI
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.