Zichtbare schakel in woonservicezones Nieuwegein
In de woonservicezones in Nieuwegein zijn wijkverpleegkundigen ingezet als zichtbare schakels.
Doel
We wilden de kwaliteit van leven van inwoners te verbeteren. Met nadruk op de kwetsbare bewoners, zowel ouderen, als volwassenen, als jeugdigen.
Werkwijze
De functie van zichtbare schakel werd vooral ingezet in wijken en buurten waar deze het meest nodig was vanwege lage sociaal economische status, culturele verschillen en gezondheidsproblematiek. De wijkverpleegkundige was een zichtbare en verbindende schakel in de wijken. Ze werkte vanuit wijkservicecentra en de lijnen met andere beroepskrachten waren kort. Ze hield contact met gezondheidscentra (huisartsen), de geestelijke gezondheidszorg, het welzijnswerk en de verzorging en verpleging. De wijkverpleegkundige kon zelf of op verzoek van anderen gaan kijken wat er aan de hand was met een bewoner of gezin. Ze won vertrouwen, gaf informatie over gezondheid, gezond leven, voorzieningen en regelde deze zo nodig. De wijkverpleegkundige motiveerde bewoners tot (zelf)zorg, ook als bewoners met een andere culturele achtergrond en taalachterstand voorzieningen moeilijk konden vinden of accepteren.
Een persoonlijke benadering maakte dat cliënten vertrouwen kregen in de wijkverpleegkundige en via haar in zichzelf. Daarmee werd de basis gelegd voor verbetering van kwaliteit van leven.