Zichtbare schakels in Groenewoud en Broekhoven
In de wijken Groenewoud en Broekhoven in Tilburg richtten wijkverpleegkundigen zich op kwetsbare burgers van jong tot oud, zoals gezinnen met jonge kinderen, ouderen en mensen die geen beroep doen op de zorg (zorgmijders).
Doel
We wilden bijdragen aan een gezonde wijk door een juiste aanpak en intensieve samenwerking.
Werkwijze
De wijkverpleegkundigen waren zichtbaar in de wijk. Bewoners kenden hen en klopten gemakkelijk bij hen aan. En ze wisten dat ze wat aan de wijkverpleegkundige hebben. De wijkverpleegkundigen kwamen ook in contact met cliënten via andere hulpverleners (bijvoorbeeld de huisarts) of familieleden. Ze bezochten cliënten en bouwden geleidelijk vertrouwen op. Dat maakte het gemakkelijker om andere hulpverleners in te schakelen. Naast individuele hulp werd buurtgerichte voorlichting gegeven. Samenwerking met andere beroepskrachten en vrijwilligers was een voorwaarde voor succes. De wijkverpleegkundigen namen daarin het voortouw, maar gaven ook ruimte aan anderen.
Resultaten
De ontwikkeling van het frontlijnteam Groenewoud is in volle gang en de wijkverpleegkundige heeft als generalist een rol in het kernteam. De bijdrage van de wijkverpleegkundige in het kernteam is nu echter van dien aard dat ze als volwaardig frontlijnwerker betekenisvol is voor de burgers in de wijk waardoor deze gestimuleerd worden in hun zelfredzaamheid.