Zoledronate as disease modifier in osteoarthritis
Knieartrose ontstaat waarschijnlijk op verschillende manieren. Een aantal knieën met artrose heeft op MRI-scans ook beenmerglaesies. Dit zijn botveranderingen net onder het gewrichtskraakbeen dat wordt aangedaan bij knieartrose. De gedachte achter deze studie is dat juist in deze gewrichten bot een belangrijke rol speelt in het ontstaan en voortschrijden van de artrose.
Studie
In deze studie zijn mensen met knieartrose en beenmerglaesies daarom behandeld met een medicijn dat effect heeft op bot, zoledronaat. Zoledronaat wordt tegenwoordig nog vooral gebruikt ter behandeling van botontkalking (osteoporose).
In deze studie kregen 43 mensen met knieartrose en beenmerglaesies 4 halfjaarlijkse infusen met zoledronaat, terwijl 43 anderen een placebo kregen. Loting bepaalde wie zoledronaat of placebo kreeg (randomisatie). Na twee jaar werd vergeleken of de behandelde mensen minder kraakbeenschade en/of symptomen (pijn en functioneren) hebben dan de mensen die placebo kregen.
Resultaten
Er was geen effect zichtbaar op de kraakbeendikte (schade), wat de belangrijkste uitkomstmaat was. Hoewel de mensen die zoledronaat hadden gekregen een verbetering van symptomen hadden (minder pijn, betere functie) was dit effect niet anders van de mensen die placebo kregen.
Hiermee lijkt de behandeling van mensen met knieartrose met op MRI-scans ook beenmerglaesies met zoledronaat niet zinvol. Dit is in lijn met de meest recente literatuur over het effect van zoledronaat bij artrose.
Richtlijn
Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
Samenvatting bij start
Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. Hierdoor zijn veel mensen beperkt bij hun dagelijkse activiteiten. De behandeling bestaat uit pijnstillers, fysiotherapie en operaties. Er is nog geen medicijn beschikbaar dat de beschadiging van het kraakbeen in de gewrichten afremt. Zoledronaat, een bekend medicijn tegen botontkalking, zou dit medicijn kunnen zijn.
Uit eerder onderzoek blijkt dat zoledronaat pijn kan verlichten bij artrose en dat er een samenspel is tussen bot en kraakbeen. Zoledronaat heeft effect op veranderingen in het bot bij artrose patiënten. Of het ook beschadiging van het kraakbeen kan remmen is niet bekend.
Doel van dit onderzoek is het vinden van een medicijn dat pijn en beschadiging van gewrichten bij artrose kan remmen.
In dit onderzoek krijgen patiënten met knieartrose elk half jaar een infuus zoledronaat of een placebo. Effecten op pijn en kraakbeenschade worden gemeten met vragenlijsten en röntgenfoto’s. Het onderzoek duurt twee jaar.
Producten
Auteur: Gielis W, Jansen M, Custers R, Vinken H, Welsing P, van Spil E, Goud A, Kaas L, Foppen W, de Jong P, Weinans H, Mastbergen S
Link: http://www.nofcongress2024.org
Auteur: W.P. Gielis, M.P. Jansen, R.J.H. Custers, H. Vinken, P. Welsing, W.E. van Spil, AL Goud, L. Kaas, P.A. de Jong, H.H. Weinans, S.C. Mastbergen