Zorgpad met e-consulten voor peuters met een laag risico op opvoed- en opgroeiproblemen: een gerandomiseerde trial
Zorgpad e-consulten
Met zorgpaden kan de jeugdgezondheidszorg flexibelere zorg bieden, meer gericht op behoeften van ouders. Het e-consult is onderdeel van de zorgpaden. Door de inzet van zorgpaden verschilt de zorg per gezin. Sommige gezinnen krijgen intensieve aandacht en bij andere gezinnen worden contactmomenten vervangen door het e-consult.
Doorontwikkeling samen met professionals, ouders en wetenschappers
Het zorgpad ‘e-consulten’ is ontwikkeld met professionals, ouders en wetenschappers. Met de kennis en ervaring uit de ontwikkelfase en haalbaarheidsstudie is het vervolgonderzoek opgezet om een e-consult te vergelijken met een bezoek aan het consultatiebureau.
Resultaten
Ouders zijn reeds vanaf 2013 enthousiast over het zorgpad met e-consulten. Het zorgpad ‘e-consulten’ blijkt voor een geselecteerde groep ouders met jonge kinderen een passend alternatief zonder negatieve consequenties qua ontwikkeling en veiligheid van deze kinderen. Met tijdwinst die voor andere doelen ingezet kan worden. Zo kunnen jeugdgezondheidszorg-professionals, door gebruik te maken van e-consulten, met hetzelfde budget de zorg vanuit de jeugdgezondheidszorg anders inrichten en verdelen. Hierdoor wordt het mogelijk om meer in te gaan op verschillen tussen gezinnen en hun behoeften terwijl alle kinderen in beeld blijven.
Toekomstbeeld
De uitkomsten van dit project bieden kansen om de JGZ werkelijk anders in te richten en te verdelen terwijl alle kinderen in beeld blijven. De JGZ van de toekomst vraagt naast vakbekwame professionals ook professionalisering van en investering in de technologische mogelijkheden ten behoeve van ouders van jonge kinderen en jeugdigen.
Meer weten?
Lees meer over het project op de website van de SPARK methodiek.
Producten
Auteur: Ingrid Staal en Guus Schrijvers
Link: https://guusschrijvers.nl/spark-verbetert-geboortezorg-en-jeugdgezondheidszorg/
Auteur: Nicole Vullings, Arina Brunekreeft, Ingrid Staal
Link: https://www.captise.nl/Zorg-Jeugd/ArtMID/504/ArticleID/2503
Verslagen
Eindverslag
Het zorgpad ‘e-consulten’ is ontwikkeld met professionals, ouders en wetenschappers. Met de kennis en ervaring uit de ontwikkelfase en haalbaarheidsstudie was het tijd voor de volgende stap en hebben we dit vervolgonderzoek opgezet om een e-consult te vergelijken met een bezoek aan het consultatiebureau.
Uit deze vergelijking bleek het zorgpad ‘e-consulten’ voor een geselecteerde groep ouders met jonge kinderen een passend alternatief zonder negatieve consequenties qua ontwikkeling en veiligheid van deze kinderen. Met tijdwinst die voor andere doelen ingezet kan worden.
Zo kunnen jeugdgezondheidszorg-professionals, door gebruik te maken van e-consulten, met hetzelfde budget de zorg vanuit de jeugdgezondheidszorg anders inrichten en verdelen. Hierdoor wordt het mogelijk om meer in te gaan op verschillen tussen gezinnen en hun behoeften terwijl alle kinderen in beeld blijven.
Met zorgpaden kan de jeugdgezondheidszorg flexibelere zorg bieden, meer gericht op behoeften van ouders. De toepasbaarheid hiervan is eerder bekeken met een innovatief project (www.zorgpadenjgz.nl). Met deze benadering wordt het mogelijk om meer in te gaan op verschillen tussen gezinnen en hun behoeften. Sommige ouders en kinderen krijgen meer aandacht, terwijl bij veel ouders enkele contactmomenten vervangen worden door het e-consult.
Dit project onderzoekt de meerwaarde van een e-consult ten opzichte van een consult op het consultatiebureau. Een even goede gezonde en veilige ontwikkeling voor het kind is daarbij een voorwaarde.
In twee JGZ-organisaties wordt op basis van toeval de uitvoering van een e-consult en bureau-consult bij 1300 peuters van 24 maanden verdeeld. Zes maanden na het consult worden alle kinderen beoordeeld op gezonde en veilige ontwikkeling. Kinderen met laag risico op de SPARK (een gestructureerd vraaggesprek naar zorgbehoefte) en ouders waarmee in dialoog is bepaald dat digitaal volgen voor hen passend is, komen in aanmerking voor deelname aan deze studie.