Mobiele menu

Zorgwacht aan de slag met chronisch zieken in de wijk Overvecht

Doel

Chronisch zieken zolang mogelijk de regie laten houden over hun ziekte en leven en zo hun kwaliteit van leven verhogen. Het project richtte zich op chronisch zieken tot 65 jaar.

Werkwijze

De wijkverpleegkundige (1 fte) was hun eerste aanspreekpunt en zorgcoördinator. Andere beroepskrachten en organisaties (zoals huisartsen, welzijnsorganisaties, woningcorporaties) speelden signalen door aan de wijkverpleegkundige, die vervolgens contact met de chronisch zieken zocht. Ze was ook gemakkelijk en direct toegankelijk voor cliënten via de zorgwachtwinkel. Ze gaf chronisch zieken voorlichting en advies, stimuleerde zelfredzaamheid en leerde hen grip te krijgen op hun leven met een ziekte (zelfmanagement). Als er meer zorg of hulp nodig was verwees zij naar andere hulpverleners en instellingen. Het spreekt voor zich dat hiervoor een goede samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties in de wijk nodig was.

Verslagen


Eindverslag

Doel van het project is chronisch zieken in de wijk Overvecht ondersteunen goed om te gaan met hun chronische ziekte(n) en de gevolgen daarvan. Einddoel is dat mensen ook met hun ziekte(n) zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat ze willen, waarbij ze zelf zoveel mogelijk de regie blijven voeren. Bij zelfmanagementondersteuning ligt de nadruk op preventieve activiteiten, o.a. informeren over gezonde leefstijl en coaching bij het verbeteren dan wel stabiliseren van de ziekte door leefstijlaanpassing. Daarnaast vindt ondersteuning plaats door het vroegtijdig starten met multidiciplinaire begeleiding door bewoners de juiste weg te wijzen voor hulp en ondersteuning. De wijkverpleegkundige brengt hiertoe jaarlijks 1 of meerdere huisbezoeken aan circa 40 chronisch zieken in de leeftijd van 20 tot 75 jaar. In 2011-2012 zijn in totaal 73 chronisch zieken bereikt. Circa twee derde van de doelgroep bereikte de wijkverpleegkundige via een digitaal cliëntenbestand van thuiszorgorganisatie Careyn (samenwerkingspartner) en 30% via verwijzers (o.a. huisartsen) en op initiatief van cliënten zelf. Tijdens het eerste huisbezoek gebruikte zij de gecombineerde INTERMED/welbevindenvragtenlijst om op gestructureerde wijze beter zicht te krijgen op de actuele situatie van de client. Indien nodig en gewenst bood ze vervolgens hulp. De activiteiten die in 2011-2012 het meest zijn ingezet door de wijkverpleegkundige zijn “het geven van voorlichting en advies” (73% van de clienten), “het bieden van praktische ondersteuning” (waaronder ook het organiseren van hulpbronnen in de gemeenschap valt) (43%) en “afstemmen met / toeleiden naar instanties” (23% respectievelijk 19%). Het project is ingebed in een simultaan lopend project van Zichtbare Schakel in de wijk Overvecht, gericht op behoud van zelfredzaamheid bij 75-plussers.

Kenmerken

Projectnummer:
206010049
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. W.H.G. Looymans
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgwacht
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.