Aan het werk met mensen met een arbeidsbeperking. Ontwikkeling en implementatie van evidence-based dienstverlening op maat voor werkgevers
Veel mensen met een arbeidsbeperking willen graag aan het werk. Maar veel werkgevers zijn huiverig om hen in dienst te nemen. Zij zien daarbij allerlei belemmeringen. Met dienstverlening aan werkgevers probeert de overheid die belemmeringen weg te nemen of te verkleinen. Dit project beoogt de professionals die de dienstverlening aan werkgevers leveren te ondersteunen. Via onderzoek en ontwikkelactiviteiten worden hulpmiddelen voor de professionals ontwikkeld. Die helpen hen bij het beantwoorden van vragen als: welke dienstverlening hebben werkgevers nodig om belemmeringen weg te nemen? Welke werkgevers zijn kansrijk als het gaat om het in dienst nemen van mensen met een beperking? En, omdat werkgevers natuurlijk sterk verschillen: hoe kan werkgevers maatwerk in de dienstverlening geboden worden? In het project werken verschillende partijen samen om deze hulpmiddelen voor professionals te ontwikkelen: de professionals zelf, werkgevers, mensen met een arbeidsbeperking, en onderzoekers.
Doel
Het ontwikkelen van evidence-based hulpmiddelen voor maatwerk in werkgeversdienstverlening aan werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking willen aannemen.
Aanpak/werkwijze
Het project bestaat uit kwalitatief en kwantitatief onderzoek en een ontwikkeltraject. Het onderzoek brengt in kaart hoe werkgeversdienstverlening rondom de doelgroep mensen met een arbeidsbeperking eruit ziet, welke ontwikkelpunten daarin bestaan, wat kenmerken zijn van werkgevers die wel of niet bereid zijn deze doelgroep in dienst te nemen en welke variatie bestaat onder werkgevers die deze doelgroep in dienstnemen. In het ontwikkeltraject vertalen we samen met werkgeversdienstverleners de inzichten uit dit onderzoek naar ontwikkelpunten voor werkgeversdienstverlening en testen op kleine schaal aanpassing uit in de praktijk.
Samenwerkingspartners
In het onderzoek werken onderzoekers van Hogeschool Rotterdam en Universiteit Utrecht samen met werkgeverservicepunten in vier arbeidsmarktregio’s in zuid-west Nederland: Rijnmond, Haaglanden, Drechtsteden en Zuid-Holland Centraal. In een klankbordgroep zijn werkgevers, werknemers en landelijke organisaties betrokken. Dit netwerk is in staat om op zowel regionaal als landelijk niveau bij te dragen aan vertalen van de onderzoeksuitkomsten naar praktijkverbetering.
(verwachte) resultaten
We verwachten beter onderbouwd zicht te krijgen op kenmerken van inclusieve werkgevers en werkgevers die vooralsnog niet inclusief zijn. Dit helpt om gerichtere aanpakken voor werkgeversdienstverlening te ontwikkelen. Inzicht in diversiteit onder inclusieve werkgevers helpt om maatwerk in dienstverlening gericht en onderbouwd invulling te geven. Deze inzichten worden in het project vertaald naar concrete hulpmiddelen die werkgeversdienstverleners in hun dagelijkse werk kunnen gebruiken. Het achterliggende doel is om het functioneren van de inclusieve arbeidsmarkt te verbeteren, met name voor mensen met een arbeidsbeperking.