Aanvraag VIMP Zorgmodule palliatieve zorg 1.0 voor mensen met een verstandelijke beperking
Palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking valt op door bijzondere communicatie. Het gaat dan over communicatie met de persoon met de beperking zelf en communicatie met de naasten en het overige netwerk.
De persoon met de verstandelijke beperking kan niet altijd symptomen zoals pijn goed aangeven. Degenen die verzorgen moeten hiervoor dus extra aandacht hebben en onder andere kennis van pijninstrumenten. Communicatie met cliënt en netwerk moet zeker in de palliatieve fase goed verlopen.
Mensen met een verstandelijke beperking zelf zijn niet altijd in staat om behandelbeslissingen te nemen. Het nemen van beslissingen rond het levenseinde onderscheidt zich doordat er vaak naasten bij betrokken zijn. Advance care planning is hier een onderdeel van en krijgt bijzondere aandacht in het uittesten van de module palliatieve zorg 1.0.
Auteur: Annemieke Wagemans
In Maasveld, onderdeel van de Koraalgroep, is de zorgmodule Palliatieve Zorg 1.0 uitgetest voor de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking. Middels een checklist is de omvangrijke zorgmodule bruikbaar gemaakt voor verpleegkundigen, verzorgenden en artsen.
Het grootste voordeel blijkt het feit dat er methodisch wordt gewerkt. Er komen veel meer onderwerpen aan bod dan voorheen en er wordt minder vergeten. De rapportage is veel uitgebreider. Verder wordt er op één passend doel gerapporteerd. Advance care planning wordt door de zorgmodule als speerpunt benoemd en krijgt ook bij het gebruik van de checklist aandacht. In de praktijk zijn artsen, verpleegkundigen en verzorgenden heel tevreden over het gebruik en het effect van de checklist, maar de investering in tijd is een struikelblok.