Mobiele menu

ACTION-1: ACT guided heparinization during open abdominal aortic aneurysm repair, a randomised trial

Heparine vermindert de vorming van stolsels in het bloed. Het wordt gebruikt tijdens ingrepen aan slagaders om complicaties, zoals een hartinfarct of afsluiting van een been, te voorkomen. Heparine kan echter ook leiden tot meer bloedverlies. De optimale dosering van heparine is niet bekend. In de meeste gevallen wordt standaard een eenmalige dosis van 5.000 eenheden gegeven. Het effect van heparine kan gemeten worden met de Activated Clotting Time (ACT).

Onderzoek en verwachte resultaten

De ACTION-1 trial wordt gedaan om de optimale dosering van heparine te bepalen door middel van  een internationale, gerandomiseerde studie bij patiënten die een open operatie aan de grote lichaamsslagader (aneurysma van de abdominale aorta) ondergaan. Patiënten krijgen de standaard dosering van 5.000 eenheden of een dosering gebaseerd op de gemeten ACT.
Met deze studie wordt onderzocht of het doseren van heparine op geleide van de ACT minder complicaties geeft voor de patiënt.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
 

Meer informatie

Kenmerken

Projectnummer:
848043004
Looptijd: 88%
Looptijd: 88 %
2020
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. A.M. Wiersema MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Dijklander Ziekenhuis