Actualiseren kennisagenda diëtetiek
Animatie over kennisagenda diëtetiek
Bekijk de animatievideo over de kennisagenda diëtetiek 2024 op YouTube:
Aanleiding
In 2018 heeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) haar eerste kennisagenda diëtetiek ‘Bouwen aan de toekomst’ gepubliceerd. De afgelopen 5 jaar heeft de kennisagenda als leidraad gediend voor meerdere subsidierondes en is de agenda inspiratie geweest voor organisaties en onderzoekers om wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de diëtetiek op te zetten en uit te voeren.
Actualisatie nodig
5 jaar na het verschijnen van de kennisagenda zijn deze onderzoeksvragen grotendeels nog steeds relevant. Recente ontwikkelingen binnen het vakgebied en daarbuiten vroegen echter om een actualisering van de kennisagenda.
Doel
Het doel van dit project was het actualiseren van de kennisagenda. Om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden aan cliënten, is het van belang dat er onderzoek wordt gedaan dat aansluit bij de behoeften in de praktijk, rekening houdend met de huidige uitdagingen in het zorglandschap.
Werkwijze
In de geactualiseerde kennisagenda prioriteren we de kennishiaten mede op basis van bovengenoemde ontwikkelingen. Om een breed draagvlak te creëren, voerden we de inventarisatie en prioritering van de kennishiaten uit in samenwerking met zorgprofessionals (naast diëtisten ook andere disciplines, zoals huisartsen, medisch specialisten en paramedici), onderzoekers, onderwijs, verzekeraars en belangenbehartigers van onder andere patiënten en ouderen. De kennisagenda is onderbouwd met wetenschappelijke literatuur, richtlijnen en expertise uit de praktijk. De prioritering vond plaats aan de hand van een vooropgesteld raamwerk.
Resultaten
De kennisagenda bevat 18 geprioriteerde kennishiaten, onderverdeeld in de thema’s:
- passende zorg
kennishiaten die ingaan op de juiste diagnostiek en behandeling bij diverse doelgroepen en aandoeningen, uitgaande van persoonsgerichte dieetbehandeling - gezond leven & preventie
het stimuleren van de zelfredzaamheid van patiënten en een dieetbehandeling waarin rekening wordt gehouden met duurzaamheid (onder andere meer plantaardige voeding) - interprofessionele samenwerking & substitutie
kennishiaten over een optimale samenwerking en substitutie van tweede naar eerste lijn en van medische zorg naar de diëtetiek - digitalisering & innovatie
hybride zorg en gestructureerde gegevensverzameling
Interview
Hoe draagt de netwerkaanpak van de diëtist bij aan passende zorg? Lees het interview met Marianne Pruijssers en Marieke Plas van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.