ArtificiaL Intelligence-applicaties in GuideliNE Development (ALIGNED):applicaties voor het zoeken en selecteren van literatuur
Samenvattende informatie-animatie
Bekijk de samenvattende informatie-animatie op YouTube:
Nederland staat voor een enorme uitdaging bij het up-to-date houden van meer dan 10.000 medische richtlijnmodules voor de medisch specialistische zorg. Het is daarom noodzakelijk om de huidige richtlijnmethodiek efficiënter in te richten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. De afgelopen jaren is er een enorme groei aan artificial intelligence (AI)-applicaties die beogen literatuuronderzoek, een belangrijk onderdeel van richtlijnontwikkeling, efficiënter te maken. Tegelijkertijd is de meerwaarde van deze AI-appliaties nog niet goed getest in de praktijk.
Doel
Het Kennisinstituut rondde een project af om de efficiëntie van medische richtlijnontwikkeling met AI-applicaties te evalueren.
Werkwijze
Door middel van actieonderzoek testten zij in samenwerking met richtlijnontwikkelaars en literatuurspecialisten de validiteit en toepasbaarheid van AI voor literatuuronderzoek. In initiële focusgroepen en literatuurstudies werden AI-tools verzameld, gevolgd door retrospectieve en prospectieve evaluaties van de meest toepasbare tools binnen richtlijnclusters.
Samenwerking
Dit project werd uitgevoerd door de het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten, de Patiëntenfederatie Nederland, het Nederlandse Huisartsen Genootschap en Cochrane Nederland (Julius centrum, UMCU).
Resultaten
De resultaten leidden tot de ontwikkeling van een implementatietool en scholingsmodule voor de selectietool ASReview, voor toepassing binnen het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en gedeeld met nationale en internationale netwerken. Dit samenwerkingsproject met Cochrane Nederland en Patiëntenfederatie Nederland, bevorderde de implementatie en opschaling van AI in richtlijnontwikkeling.