Mobiele menu

BCG vaccination to minimise COVID-19 disease severity and duration

Mycobacterium bovis is de bacterie die tuberculose veroorzaakt in koeien. Het BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-vaccin bestaat uit verzwakte bacteriën van deze stam. Bijna 100 jaar geleden is ontdekt dat BCG beschermt tegen humane tuberculose. De afgelopen jaren is aangetoond dat BCG tevens bescherming geeft tegen andere infecties doordat het immuunsysteem in brede zin wordt geactiveerd. In potentie kan BCG dus ook bescherming bieden tegen COVID-19.

Onderzoek

In deze studie wordt onderzocht of BCG de incidentie, ernst en/of duur van COVID-19 kan verminderen. Tevens wordt de impact van BCG op de ontwikkeling en levensduur van COVID-19- antilichamen, het immuunsysteem in bredere zin en de microbioomsamenstelling van de luchtwegen onderzocht.

Verwachte uitkomsten

Mocht BCG effectief zijn dan zou het ingezet kunnen worden om risicogroepen te beschermen totdat COVID-19-specifieke vaccins beschikbaar komen. BCG zou in dat geval ook gebruikt kunnen worden bij toekomstige epidemieën door nieuwe ziekteverwekkers.

Verslagen


Eindverslag

Mycobacterium bovis is de bacterie die tuberculose veroorzaakt in koeien. Het BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-vaccin bestaat uit verzwakte bacteriën van deze stam. Bijna 100 jaar geleden is ontdekt dat BCG beschermt tegen humane tuberculose. De afgelopen jaren is aangetoond dat BCG tevens bescherming geeft tegen andere infecties doordat het immuunsysteem in brede zin wordt geactiveerd. In potentie kan BCG dus ook bescherming bieden tegen COVID-19. In deze studie wordt onderzocht of BCG de incidentie, ernst en/of duur van COVID-19 kan verminderen. Tevens wordt de impact van BCG op de ontwikkeling en levensduur van coronavirus antilichamen, het immuunsysteem in bredere zin, en de microbioomsamenstelling van de luchtwegen onderzocht. Mocht BCG effectief zijn dan zou het ingezet kunnen worden om risicogroepen te beschermen totdat COVID-19-specifieke vaccins beschikbaar komen. BCG zou in dat geval ook gebruikt kunnen worden in toekomstige epidemieën door nieuwe ziekteverwekkers.

BCG vaccinatie om COVID-19 ziekte-ernst en ziekteduur te beperken.

Mycobacterium bovis is de bacterie die tuberculose veroorzaakt in koeien. Het BCG (Bacillus Calmette-Guérin)-vaccin bestaat uit verzwakte bacteriën van deze stam. Bijna 100 jaar geleden is ontdekt dat BCG beschermt tegen humane tuberculose. De afgelopen jaren is aangetoond dat BCG tevens bescherming geeft tegen andere infecties doordat het immuunsysteem in brede zin wordt geactiveerd. In potentie kan BCG dus ook bescherming bieden tegen COVID-19. In deze studie onderzoeken we of BCG de incidentie, ernst en/of duur van COVID-19 kan verminderen in ziekenhuismedewerkers. Tevens onderzoeken we de impact van BCG op de ontwikkeling en levensduur van antilichamen tegen het coronavirus (na een natuurlijke infectie of na COVID-19 vaccinatie), het immuunsysteem in bredere zin, en de microbioomsamenstelling van de luchtwegen. Mocht BCG effectief zijn dan zou het ingezet kunnen worden om risicogroepen te beschermen totdat COVID-19 vaccins beschikbaar komen of om het effect van COVID-19 vaccins te boosten. BCG zou in dat geval ook ingezet kunnen worden in toekomstige epidemieën door nieuwe ziekteverwekkers.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430012010026
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.H.H.M. van de Wijgert
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht