BoostMe: de implementatie van een innovatief integraal m-health aanbod gericht op vroege interventie en behandeling van depressie bij adolescenten.
Projectomschrijving
Resultaten
Boost My Mood is een app voor jongeren vanaf 16 jaar die zich somber of gestrest voelen. De app is samen met jongeren en hulpverleners ontwikkeld. Jongeren kunnen met de app zelf aan de slag om hun stemming te verbeteren en problemen met stress, slapen en piekeren te verminderen. In de app staan oefeningen, tips en verhalen van andere jongeren die jongeren kunnen helpen om zich beter te voelen.
Voor wie is de app?
De app is door verschillende jongeren uitgeprobeerd: door jongeren met beginnende depressieve klachten en jongeren die op de wachtlijst staan voor een behandeling. Zij rapporteerden na afloop minder depressieve gevoelens dan voor zij met de app aan de slag gingen. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat jongeren die een behandeling voor depressie hebben afgerond, de app zouden uitproberen. Tijdens het project bleek dat er onder deze jongeren en hun hulpverleners niet voldoende belangstelling was voor de app. Voor jongeren met beginnende depressieve bleek de app het meest geschikt.
Meer informatie
E-mental health
Preventie en behandeling van psychische klachten zonder het gebruik van internet is in de praktijk nauwelijks meer denkbaar. Interventies via internet hebben de toekomst: het is effectief, toegankelijk en de kosten zijn beperkt. Online zelfhulp interventies bereiken zo’n 2% van de populatie. Daarom financiert ZonMw diverse onderzoeken naar e-mental health.

Implementatie- en praktijkprojecten over depressie

Producten
Auteur: De implementatie van een innovatief integraal m-health aanbod gericht op vroege interventie en behandeling van depressie bij adolescenten.
Auteur: Simone Onrust & Marthe van de Koppel
Verslagen
Eindverslag
Boost My Mood is een app voor jongeren vanaf 16 jaar die zich somber of gestrest voelen. De app is samen met jongeren en hulpverleners ontwikkeld. Jongeren kunnen met de app zelf aan de slag om hun stemming te verbeteren en problemen met stress, slapen en piekeren te verminderen. In de app staan oefeningen, tips en verhalen van andere jongeren die jongeren kunnen helpen om zich beter te voelen.
De app is door verschillende jongeren uitgeprobeerd: door jongeren met beginnende depressieve klachten en jongeren die op de wachtlijst staan voor een behandeling. Zij rapporteerden na afloop minder depressieve gevoelens dan voor zij met de app aan de slag gingen. Het was ook de bedoeling dat jongeren die een behandeling voor depressie hebben afgerond de app zouden uitproberen. Tijdens het project bleek dat er onder deze jongeren en hun hulpverleners niet voldoende belangstelling was voor de app. Voor jongeren met beginnende depressieve bleek de app het meest geschikt.
Veel depressieve jongeren krijgen niet de zorg die zij nodig hebben. Ze weten vaak niet dat ze depressief zijn of schamen zich voor hun klachten. Hierdoor zoeken ze pas hulp als de klachten heel ernstig zijn. Veel jongeren gaan liever zelfstandig met hun problemen aan de slag. Mobile health lijkt hiervoor een perfect medium.
Het doel van dit project is het geschikt maken van een app voor jongeren met depressieve klachten en het implementeren van deze app binnen de Jeugd-GGZ.
In de app wordt gebruik gemaakt van effectieve elementen uit bestaande interventies. Door middel van Intervention Mapping (een gestructureerd stappenplan voor de ontwikkeling en implementatie van effectieve interventies) is bepaald welke onderdelen in de app zijn opgenomen. Om ervoor te zorgen dat de app helemaal aansluit bij de behoeften van jongeren is intensief samengewerkt met jongeren die zelf depressieve klachten hebben (gehad).
Samen met alle betrokken hulpverleners is nagedacht over de wijze waarop de app het beste kan worden geïmplementeerd en wat hiervoor nodig is. De app wordt op drie plaatsen in de zorgstructuur ingebed: als vroege interventie, als wachtlijstoverbrugging bij de jeugd-GGZ en als terugvalpreventie.
De app en implementatiestrategieën wordt geevalueerd door middel van een procesevaluatie en een veranderingsonderzoek bij 90 jongeren.