Burgerinitiatieven binnen de RTWG, een ontwikkel- én implementatieproject.
Dit project is bedoeld om burgers en ervaringsdeskundigen meer eigenaarschap te kunnen laten nemen over de wachtlijstproblematiek binnen de GGZ, door de positie en borging van burgers en ervaringsdeskundigen binnen de Regionale Taskforce Wachttijden GGZ Groningen (RTWG) te versterken. Vanaf de start van de RTWG zijn op initiatief van de organisaties en projectleiders ervaringsdeskundigen en burgers betrokken. De inzet vanuit burgers, (ex-) cliënten en ervaringsdeskundigen is weliswaar geborgd, maar nog beperkt. In dit project wordt de burgerparticipatie uitgebreid (in aantal mensen, in rollen en in taken) en verstevigd.
Doel
Het doel van het project is het inzetten van burgers en ervaringsdeskundigen bij het ontwikkelen van bestaande, nieuwe en nog onbekende interventies om de wachtlijsten in de GGZ te reduceren. Er worden ook nieuwe activiteiten opgezet voor de periode dat mensen op de wachtlijst staan.
Aanpak/werkwijze
Er wordt extra ervaringsdeskundigheid ingezet binnen de RTWG, via het collectief InBegrepen.
Er zal een behoeftepeiling gedaan worden bij minimaal 30 mensen op de wachtlijst, met als doel vraaggericht aanbod te ontwikkelen.
Er worden in minimaal twee gemeenten in de provincie Groningen herstelwerkgroepen opgezet, waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld en een luisterend oor en (h)erkenning geboden kunnen worden.
In een brede denktank met 10 deelnemers worden drie sessie georganiseerd om te komen tot nieuwe initiatieven om de wachtlijstproblematiek tegen te gaan.
Samenwerkingspartners
De Regionale Taskforce Wachttijden Groningen (RTWG) is een domein overstijgend samenwerkingsverband van gemeenten, ggz-instellingen, huisartsen, zorgverzekeraar, cliëntvertegenwoordiging (Zorgbelang Groningen), sociaal domein en ervaringsdeskundigen (InBegrepen, collectief voor ervaringskennis).
In dit project werkt RTWG samen met InBegrepen, een collectief voor ervaringskennis, met Sterk uit Armoede, een expertisecentrum van ervaringsdeskundigen in generatiearmoede en sociale uitsluiting, en met IWP de Innovatiewerkplaats Ervaringsdeskundigheid van de Hanzehogeschool. et Lentis, Gemeente Eemsdelta, Gemeente Groningen, Cadanz, Sterk uit armoede, Menzis en Sociaal Werk De Kear.
Verwachte resultaten
Burgerparticipatie in de RTWG is uitgebreid en versterkt. Mensen op wachtlijsten voor een GGZ behandeling ervaren (h)erkenning en praktische ondersteuning, wisselen ervaringen uit met andere wachtenden, gaan beter voorbereid de behandeling in, nemen regie over hun leven en kiezen in sommige gevallen voor een andere vorm van zorg.