Mobiele menu

The (cost-)effectiveness of a new patient empowered protocol without routine x-rays for follow-up of adolescent idiopathic scoliosis patients; A pragmatic randomized trial

Adolescente idiopathische scoliose (AIS) komt bij 2-3% van de kinderen voor. Scoliose is een vervorming van de wervelkolom en romp die tijdens de groei ontstaat en kan verergeren. Bij een deel van de patiënten neemt de afwijking dusdanig toe dat een corset en/of operatie nodig is om klachten op volwassen leeftijd te voorkomen. Om de scoliose te controleren wordt veelvuldig röntgenfoto’s gemaakt.
We weten echter helemaal niet hoe vaak een foto gemaakt moet worden en daardoor bestaan grote verschillen tussen Nederlandse scoliosecentra. Bovendien lijkt frequente röntgencontrole samen te hangen met verhoogd risico op kanker op latere leeftijd.

Doel

Wij gaan met alle scoliose centra in Nederland (het AIS consortium), de (kosten-)effectiviteit van minder röntgencontrole evalueren. Bij drie AIS-patiëntengroepen (voor behandeling, na behandeling met corset en na operatie) wordt een nieuw protocol met (zelf-)assessment instrumenten en vragenlijsten vergeleken met regelmatige röntgencontrole.

Kennisagenda

Dit onderzoek sluit aan op de kennisagenda Orthopedie

Meer informatie

Bekijk informatie over dit project op de website van de CURVE studie

Kenmerken

Projectnummer:
10330022010004
Looptijd: 73%
Looptijd: 73 %
2020
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.L. van Hooff
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum