Mobiele menu

De-implementatie van de resultaten van de Warrior studie; Geen routinematige röntgendiagnostiek in de poliklinische follow-up van pols- en enkelfracturen.

Botbreuken van de pols en enkel komen vaak voor in Nederland. Tijdens het herstel van deze breuken komen de patiënten meerdere keren langs op de polikliniek ter controle en worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt. Uit de Warrior studie bleek dat het routinematig maken van röntgenfoto’s (deels) overbodig is en tot onnodige kosten leidt. In dit project is er onderzocht hoeveel dokters nog standaard röntgenfoto’s maken en hoe we dit aantal zo laag mogelijk kunnen krijgen.

Dit project heeft een actieve de-implementatiestrategie toegepast, regionaal in Traumacentrum West (ziekenhuizen in Regio Leiden – Den Haag), bestaande uit kennisverspreiding middels wetenschappelijke publicaties, presentaties op congressen, presentaties binnen afdelingen, en het bieden van inzicht hoe het gaat in het eigen ziekenhuis (spiegelinformatie). Deze strategie heeft geleid tot een grotere bewustwording en een vermindering van de gewoonte om routinematige röntgefoto's te maken. Uiteindelijk lukt het hiermee tot een halvering van het aantal röntgenfoto’s te komen zonder verlies van kwaliteit van zorg en vermindert dit zorgkosten.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Kenmerken

Projectnummer:
84300095007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. M.F. Termaat
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum