De wijkverpleegkundige als zichtbare schakel in Schiedam - Nieuwland
Uit onderzoek (gezondheidsanalyse) blijkt dat burgers in de gemeente Schiedam minder gezond zijn dan in de rest van Nederland. Een aantal ziekten komt vaker voor bij niet westerse allochtonen en bij mensen met een lage opleiding.
Doel
Dit project in Schiedam richtte zich op deze groepen en had als doel dat 10% van deze bewoners in de wijk Nieuwland zich in de loop van de projectperiode gezonder voelde.
Werkwijze
Hulp- en zorgverleners sloegen de handen ineen om te komen tot een sluitende aanpak van wonen, zorg en welzijn. 2 wijkverpleegkundigen (1,6 fte) kregen de ruimte om op huisbezoek te gaan en problemen thuis beter in kaart te brengen. Ze zorgden dat mensen snel terechtkwamen bij de juiste hulpverleners, bijvoorbeeld het maatschappelijk werk. Het vertrekpunt was de huisartsenpraktijk. Dit betekent dat de wijkverpleegkundigen ook nauw samenwerkten met de huisartsen. Dezelfde aanpak pasten we toe in project De wijkverpleegkundige als zichtbare schakel in Schiedam - Oost.
Resultaten
De nieuwe methodiek is als zogenaamd ‘zorgpad’ uitgewerkt. De reacties maakten duidelijk dat binnen de beroepsgroep en eerstelijnszorg veel belangstelling is voor het ontwikkelde materiaal. Ook is de behoefte kenbaar gemaakt aan concrete, werkbare en reeds ‘bewezen’ handreikingen voor de eerstelijnsprofessional om aan de slag te gaan met dergelijke zorgpaden en casuïstiekbesprekingen aan de hand van een hiatenbox. De ervaringen in Schiedam sterken ons in de overtuiging dat ook de eerstelijnszorg zich leent voor toepassing van het werken met zorgpaden. Het aansprekende voorbeeld dat wij aandragen, relateert aan verbetering van de directe zorgverlening op cliëntniveau, met onderkenning van de vaak onderliggende problematiek op sociaal-maatschappelijk terrein. We gaan de ontwikkelde werkwijze systematisch beschrijven, waardoor de werkwijze overdraagbaar en breder toepasbaar wordt als Handleiding Zorgpaden voor de geïntegreerde eerstelijnszorg.