Mobiele menu

Decreasing socioeconomic health disparities through local anti-tobacco policy: the Smokefree Generation as a roadmap to an integral tobacco control strategy

Doel

Roken en meeroken zijn belangrijke oorzaken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV). Om kinderen te beschermen tegen (de verleiding van) roken, ontwikkelde de Alliantie Nederland Rookvrij! een routekaart om een Rookvrije Generatie te creëren. Deze beweging is een integrale strategie voor lokaal tabaksbeleid gericht op het beschermen van kinderen tegen (mee)roken. Omdat (mee)roken vaker voorkomt in groepen met een lage sociaaleconomische status (SES) kan de Rookvrije Generatie een belangrijke bijdrage leveren aan het verkleinen van SEGV. Maar profiteren lage SES groepen in gelijke mate van de Rookvrije Generatie als hoge SES groepen?

Aanpak/werkwijze

In Amsterdam werd in zowel lage als hoge SES wijken gekeken naar:

  1. toepassing, uitvoering, bereik en draagvlak van Rookvrije Generatie-elementen
  2. de impact op het bewustzijn van de schadelijkheid van meeroken, het draagvlak voor maatregelen om kinderen te beschermen tegen rook en de bereidheid om niet te roken nabij kinderen.
Afbeelding
tips

Infosheet Rookvrije plekken in de wijk

Tips voor gemeenten om de implementatie van rookvrije plekken te versterken.
Bestand

Producten

Titel: De Rookvrije Generatie: wat vinden inwoners daarvan?
Link: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/de-rookvrije-generatie-wat-vinden-inwoners-daarvan/
Titel: Tips voor gemeenten om de implementatie van rookvrije plekken te versterken
Link: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/inf124-tips-voor-gemeenten-om-de-implementatie-van-rookvrije-plekken-te-versterken/

Kenmerken

Projectnummer:
531001315
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2022
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M. Kleinjan
Verantwoordelijke organisatie:
Trimbos-instituut
Afbeelding
Kennisbundel gezonde wijk

In de kennisbundel Gezond leven in gemeente en regio vindt u een selectie van de meest bruikbare kennis uit onderzoek naar gezondheidsaanpakken in de wijk voor gemeenten en GGD’en. In ruim 4 jaar is de kennis opgedaan in 35 projecten, met subsidie uit ons Preventieprogramma.