Mobiele menu

Een betekenisvol leven: een actieonderzoek naar het implementeren van een hulpmiddel voor het verbeteren van knelpunten rond zingeving aan het levenseinde - Netwerk Palliatieve Zorg Roosendaal, Bergen op Zoom, Tholen

In verpleeghuizen is er nog steeds weinig aandacht voor zingeving, ondanks dat het een belangrijke behoefte is voor de bewoners. Wij wilden graag onderzoeken wat de zorgprofessionals nodig hebben om zingevingsvraag te herkennen en zorg hierop af te stemmen. 

Doel 

Het onderzoek ‘Betekenisvol Leven’ bracht 3 hogescholen (Avans, Fontys en InHolland) en 3 zorginstellingen in Amstelveen (Zonnehuisgroep Amstelland), Roosendaal (Groenhuysen) en ’s Hertogenbosch (Van Neynsel) bij elkaar om samen praktijkonderzoek te doen naar betere zorg met aandacht voor de persoon en zingevingsvraagstukken. 

Aanpak/werkwijze 

In dit participatieve actieonderzoek onderzochten zorgmedewerkers, in samenwerking met een geestelijke verzorger en een onderzoeker, samen manieren om zich meer te richten op de belangrijke aspecten van het leven van hun bewoners. De zorgprofessionals stelden een vraag aan de bewoners: ‘Wat moet ik weten over u als persoon om de best mogelijke zorg te kunnen bieden?’ Deze vraag staat bekend als de Patient Dignity Question (PDQ). De zorgmedewerkers observeerden elkaar en reflecteerden op eigen inbreng en communicatieve vaardigheden, dit onder de begeleiding van een geestelijk verzorger. 

Samenwerkingspartners

We werkten samen met het Netwerk Palliatieve Zorg regio Roosendaal- Bergen op Zoom – Tholen.

Resultaten

De trainingssessies waren effectief in het vergroten van de aandacht van de deelnemers voor betekenisvolle kwesties en het verbeteren van hun vaardigheden in het communiceren over deze kwesties met de bewoners. Het resultaat was dat bewoners zich meer erkend en begrepen voelden op een meer persoonlijk niveau, en dat het zorgpersoneel meer voldoening uit hun werk haalde door deze bewustwording. Hoewel de implementatie van de PDQ niet wordt aangeraden, wordt het wel aanbevolen om de communicatievaardigheden te versterken die essentieel zijn om de belangrijke aspecten van het leven van de bewoners te bespreken.

We ontwikkelden trainingen voor de praktische inzit van de PDQ-tool. En faciliteerden 2 interactieve workshops met 4 zorgprofessionals van de Pastorie door de geestelijk verzorger en mede gefaciliteerd door de onderzoeker. De resultaten worden verwerkt in een communicatietraining die wordt aangeboden vanuit het regionale netwerk palliatieve zorg. De inhoud van deze training en effecten hiervan worden nog nader bepaald. De coördinator van het netwerk palliatieve zorg neemt de resultaten mee in de scholingen die de transmuraal palliatief verpleegkundigen bieden aan alle netwerkleden in de regio West Brabant-Tholen.

ZonMw en zingeving in de palliatieve zorg

Dit project financieren we vanuit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van wensen en behoeften rondom het levenseinde, als ook zingevings- of levensvragen, helpt om passende zorg aan hen te verlenen. Lees meer op ons onderwerp zingeving in de palliatieve fase.

Kenmerken

Projectnummer:
844001927
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Wesselius
Verantwoordelijke organisatie:
Groenhuysen