Eerstelijns geriatrische zorg in de wijk: een laagdrempelig, multidisciplinair aanbod van zorg aan kwetsbare ouderen en chronisch zieken.
Doel
Ontwikkeling en verdere professionalisering van de multidisciplinaire samenwerking tussen:- huisartsen
- specialist ouderengeneeskunde
- geriatrisch verpleegkundige / wijkverpleegkundige
- diverse paramedische disciplines, als psycholoog, fysio- of ergotherapeut met specifieke geriatrische expertise
om kwetsbare ouderen en chronisch zieken in de wijk te ondersteunen, zodat ze langer gezond thuis kunnen blijven wonen.
Aanbevelingen
- Samenwerken in de eerste lijn vereist de wil om over eigen grenzen heen te kijken, snel te kunnen reageren op vragen vanuit de cliënt, ondersteunend te zijn naar andere hulpverleners en de eigen interne processen hierop in te richten. Het is van belang om hiervan bewust te zijn en commitment te hebben van het management van de organisatie.
- Bespreek rollen en verwachtingen naar elkaar en beschrijf deze in protocollen.
- Investeer is het leren kennen van elkaar/elkaars organisatie en in uniforme werkwijzen.
- Zorg voor beleidsmatige ondersteuning.
- Betrek de contactpersoon van de zorgverzekeraar bij de initiatieven.
Producten
Auteur: Ronald van Nordennen, specialist ouderengeneeskunde Mandy Brants, Geriatrisch Consulent Vincent Vanneste, Specialist Ouderengeneeskunde Alle drie werkzaam bij stichting Groenhuysen, Roosendaal Raymond Arnold, huisarts in Roosendaal
Magazine: Medisch Contact
Verslagen
Eindverslag
Het project richtte zich op het organiseren van multidisciplinaire samenwerking tussen huisartsen en professionals in de ouderenzorg en het inbrengen van geriatrische expertise ( zoals kennis van dementie en andere complexe problematiek) in de eerste lijn.
Aanbevelingen
- Samenwerken in de eerste lijn vereist de wil om over eigen grenzen heen te kijken, snel te kunnen reageren op vragen vanuit de cliënt, ondersteunend te zijn naar andere hulpverleners en de eigen interne processen hierop in te richten. Het is van belang om hiervan bewust te zijn en commitment te hebben van het managent van de organisatie.
- Bespreek rollen en verwachtingen naar elkaar en beschrijf deze in protocollen.
- Investeer is het leren kennen van elkaar/elkaars organisatie en in uniforme werkwijzen.
- Zorg voor beleidsmatige ondersteuning.
- Betrek de contactpersoon van de zorgverzeraar bij de initiatieven.
De samenwerking met huisartsenpraktijk Kroevenpoort verloopt volgens planning en naar ieders tevredenheid. Er heeft een evaluatie plaatsgevonden met betrekking tot de samenwerking en procedures. Dit heeft geresulteerd in verdere professionalisering hiervan. Zo is er een draaiboek ontwikkeld waarin procedures en de rollen van betrokken organisaties/functionarissen staan beschreven. Tweejaarlijks wordt er een gezamenlijk beleidsoverleg gepland waarin alle betrokkenen de samenwerking evalueren, verbeterpunten worden besproken en vervolgacties bepaald.
Het multidisciplinaire samenwerkingsmodel is een veelbelovend initiatief gebleken en is inmiddels uitgebreid naar een tweede huisartsenpraktijk. De SOG wordt door een tiental praktijken voor consultfunctie ingeschakeld.
Er is veel belangstelling uit het hele land. De uitrol in samenwerking met andere hulp- en zorgverleners vindt plaats.