Mobiele menu

The effect of oral ondansetron on referral rate in children aged 6 months to 6 years, attending in primary care out of hours service with acute gastro-enteritis and vomiting

Buikgriep (acute gastro-enteritis (AGE)) treft bijna alle kinderen jonger dan 5 jaar. AGE is meestal onschuldig, maar kan leiden tot ernstige uitdroging. Dit risico is het grootst wanneer er naast diarree ook sprake is van braken. Door braken werkt de standaardbehandeling met orale rehydratie zouten (ORS) niet. Recent is aangetoond dat ondansetron effectief is in het stoppen van braken bij kinderen met AGE in het ziekenhuis. Dit effect is echter nog niet bewezen in de eerste lijn waar minder ernstige gevallen van AGE bij kinderen zich presenteren.

Resultaten
In deze studie werd de (kosten)effectiviteit van de toevoeging van ondansetron aan de standaardbehandeling bij kinderen met AGE op de huisartsenpost onderzocht. Hiervoor werden  191 kinderen van 6 maanden tot 6 jaar geïncludeerd op de huisartsenposten in Groningen en Zwolle. De resultaten laten zien dat ondansetron in de eerste lijn het braken binnen de eerste 4 uur veilig vermindert van 43% naar 19% en dat ouders tevredener waren over de behandeling. Ondansetron had geen significant effect op het aantal verwijzingen, ziekenhuisopnames en bijwerkingen.

Deze studie kent een vervolg: Gepast gebruik Ondansetron bij Kinderen In De huisartSenpraktijk (GO-KIDS) (projectnummer: 1014016221004)

Samenvatting bij start

Kinderen met klachten als braken en diarree lopen een risico om uitgedroogd te raken. Om uitdroging te voorkomen krijgen deze kinderen nu ORS voorgeschreven. Door het braken werkt ORS niet altijd voldoende. Wanneer kinderen met deze klachten de huisartsenpost bezoeken, stuurt de huisarts op de huisartsenpost kinderen die uitgedroogd dreigen te raken, naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Dit vergelijkingsonderzoek kijkt of het eenmalig innemen van een antibraak medicijn, ondansetron, gevolgd door ORS leidt tot minder ziekenhuisopnamen dan wanneer alleen ORS wordt gebruikt.
Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar die de huisartsenpost bezoeken met braken en diarree kunnen meedoen aan dit onderzoek. We vergelijken hoe vaak in beide groepen kinderen doorgestuurd worden naar het ziekenhuis na het bezoek aan de huisartsenpost en in de 5 dagen daarna.

Als het middel werkzaam blijkt, kan het gebruikt worden bij alle kinderen die door braken risico lopen op uitdroging. Hiermee kunnen dan veel ziekenhuisopnames voorkomen worden.

Producten

Titel: Ondansetron bij kinderen met acute gastro-enteritis
Auteur: Freek Fickweiler
Magazine: Huisarts & Wetenschap
Titel: Orale ondansetron bij kinderen met acute gastroenteritis in de eerste lijn
Auteur: Freek Flickweiler
Magazine: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Verslagen


Eindverslag

Buikgriep (acute gastro-enteritis (AGE)) treft bijna alle kinderen jonger dan 5 jaar. AGE is meestal onschuldig, maar kan leiden tot ernstige uitdroging. Dit risico is het grootst wanneer er naast diarree ook sprake is van braken. Door braken werkt de standaardbehandeling met ORS niet. Recent is aangetoond dat ondansetron effectief is in het stoppen van braken bij kinderen met AGE in het ziekenhuis. Dit effect is echter nog niet bewezen in de eerste lijn. In deze studie werd de (kosten) effectiviteit van de toevoeging van ondansetron aan de standaardbehandeling bij kinderen met AGE op de huisartsenpost onderzocht. Hiervoor werden er 194 kinderen van 6 maanden tot 6 jaar geïncludeerd op de huisartsenposten in Groningen, Assen en Zwolle. De resultaten laten zien dat ondansetron in de eerste lijn het braken veilig verminderd van 43% naar 19% en dat ouders tevredener waren over de behandeling. Ondansetron had geen effect op aantal verwijzingen, ziekenhuisopnames en bijwerkingen.
Acute gastro-enteritis (AGE) is een veelvoorkomende ziekte die bijna alle kinderen jonger dan 5 jaar minimaal 1 keer treft. AGE verloopt meestal ongecompliceerd, maar kan ook leiden tot ernstige dehydratie. Het risico op dehydratie is het grootst bij jonge kinderen wanneer er naast diarree ook sprake is van braken. Bij kinderen met (dreigende) dehydratie bestaat de standaardbehandeling uit het toedienen van ORS, maar door het braken werkt dit niet altijd. Deze kinderen worden steeds vaker doorverwezen naar het ziekenhuis. Op de huisartsenpost stijgt dit percentage verwijzingen zelfs naar 9% ten opzichte van de 4.5% in de huisartsenpraktijk overdag. Recent is aangetoond dat het anti-emeticum Ondansetron effectief is in het terugdringen van het aantal ziekenhuisopnamen voor kinderen met AGE. Een eenmalige dosis Ondansetron toevoegen aan de standaardbehandeling zou het aantal verwijzingen en ziekenhuisopnames omlaag kunnen brengen. De gunstige kosteneffectiviteit is echter nog niet bewezen in de eerste lijn. Het doel van de studie is het onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van de toevoeging van Ondansetron aan de standaardbehandeling bij kinderen met acute gastro-enteritis op de huisartsenpost. Om dit te realiseren worden er kinderen geïncludeerd van 6 maanden tot 6 jaar op de huisartsenposten in Groningen en Zwolle. Inmiddels nemen er al ruim 90 kinderen deel aan het onderzoek

Kenmerken

Projectnummer:
836031001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. G.A. Holtman
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen