Mobiele menu

EHBO voor mensen met psychische problemen; de basis voor samenwerking op weg naar een gezamelijke aanpak voor mensen met verward gedrag op Curaçao.

Projectomschrijving

Psychische hulp zoeken is nog steeds een taboe op Curaçao, terwijl minstens 1 op de 4 vroeg of laat met een psychisch probleem kampt. De aangeboden hulpverlening komt vaak laat of helemaal niet. Mensen wachten te lang om hulp te zoeken, tot er ernstige klachten zijn.

Gemeenschappelijke basis

Om tot een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag te komen, dient het veld georganiseerd te zijn. Er is behoefte aan ‘common knowledge’, een soort gemeenschappelijke basis waar iedereen iets aan heeft en wat iedereen kan leren toepassen of gebruiken, maar dat tegelijkertijd uitdagend is en meerdere doeleinden dient.

Doel

In dit kader wordt het voorstel gedaan om Mental Health First Aid (MHFA) te introduceren op Curaçao. Door MHFA hier op Curaçao als insteek te gebruiken, is de verwachting dat gesprekken rondom het onderwerp op gang komen. Op deze manier kan informatie makkelijker beschikbaar worden gemaakt wat uiteindelijk bijdraagt aan het traject om tot een regionale aanpak voor mensen met verward gedrag te komen.

Resultaten

Mental Health First Aid (MHFA) heeft de juiste aandacht getrokken op Curaçao. Het was een goede keuze om deze training te kiezen en om de samenwerking tussen de verschillende GGz spelers in het veld te stimuleren. Er is een breed netwerk ontstaan van medewerkers vanuit instituten, stichtingen en organisaties, die nu gezamenlijk de groeiende groep van personen met verward gedrag willen ondersteunen.

Door verschillende disciplines bij elkaar te zetten werd duidelijk naar voren gebracht hoe hoog de nood is. Men kreeg van elkaar te horen welke problemen en knelpunten zijn ervaren binnen hun eigen organisaties, en werd het mogelijk gezamenlijk bepaalde aanpak te bespreken.
Dit is eerder niet mogelijk geweest aangezien ieder op zich en vanuit een eigen kader bezig was met zijn eigen stukje “zorg”. MHFA heeft deze “hobbel” weggenomen en is zeker een tool om in te zetten om individuele groepen hulpverleners met elkaar te verbinden.

Afbeelding

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Psychische hulp zoeken is nog steeds een taboe op het Caribisch deel van het Koninkrijk, en daar is Curaçao geen uitzondering in. Minstens één op de vier mensen kampt vroeg of laat met een psychisch probleem. De aangeboden hulpverlening komt vaak laat of helemaal niet. Mensen wachten te lang om hulp te zoeken, tot er ernstige klachten zijn. De belangrijkste knelpunten zijn: 1. Een zeer gefragmenteerde GGZ zorgstelsel waardoor en geen afbakening is van taken, activiteiten en werkvelden. 2. Geen samenhangende beleidsontwikkeling en weinig samenwerking tussen ketenpartners. 3. Geen toereikend bekostigingssysteem. Met het gevormde consortium om deze aanvraag in te dienen en het traject in te gaan, willen we graag verandering brengen in de situatie en willen we komen tot een gezamenlijke aanpak van mensen met een verward gedrag beginnende op Curaçao. Ons startpunt is de introductie van Mental Health First Aid (MHFA). Door op deze manier met Bouwsteen 3 te beginnen, is de drempel heel laag om door te kunnen pakken op de rest van de Bouwstenen om zo te komen tot een sluitende aanpak voor deze groep. Op Curaçao kan je niet met te veel tegelijk beginnen, mensen haken dan af. De gevormde consortium van Linkels & Partners, Stichting Expertisecentrum Preventie en Hero Consultant & Planning, garandeert alle expertise om dit traject in te gaan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638021014
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. ZM. Barriento Martinez MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Expertisecentrum Preventie

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd op Curaçao.