Mobiele menu

A Fibrosis Lung-Chip model to study development and therapy of COVID-19 post-ARDS pulmonary fibrosis

Projectomschrijving

De ontwikkeling van ernstig COVID-19 gaat gepaard met aanzienlijke longschade, waarbij bindweefselvorming (fibrose) in het longweefsel kan worden waargenomen. Dit gebeurt alleen bij patiënten met een zeer ernstig ziekteverloop, die meestal mechanische beademing krijgen op de intensive care. Naast de virusinfectie, is mogelijk ook de mechanische beademing een risicofactor voor fibroseontwikkeling.

Doel

De onderzoekers willen begrijpen wat de lange-termijn gevolgen van ernstige virusinfecties zijn voor longweefsel en hoe mechanische ventilatie daar een rol in speelt. Zo kan het ziektebeloop beter voorspeld worden en kan een (betere) behandeling worden ontwikkeld.

Onderzoeksopzet

Er zal een ‘fibrose long-chip’ celkweekmodel ontwikkeld worden waarbij normale ademhaling en ademhaling via mechanische ventilatie nagebootst worden om te begrijpen hoe fibrose zich ontwikkelt. Dit model bestaat uit menselijke cellen, en vormt daarmee een uiterst effectief uitgangspunt voor het beter begrijpen van de ziekte en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, inclusief het testen van bestaande geneesmiddelen.

Kenmerken

Projectnummer:
10430132230002
Looptijd: 42%
Looptijd: 42 %
2023
2025
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
dr. A.M. van der Does PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Leids Universitair Medisch Centrum