Fiks MDT project 4C
De MDT-reis
Dit reguliere MDT-project voor jongeren in de regio Breda, Zundert en Etten-Leur is een voortzetting van het in 2020 gestarte programma FIKS. Het helpt jongeren op weg naar passend en betaald werk door te focussen op maatschappelijke impact maken, skills leren en verbeteren en persoonlijke groei (oftewel: fiks je sh*t).
In dit project worden 2 varianten aangeboden: een programma van 4 maanden (FIKS) en een programma van 10 weken (QuickFIKS). FIKS is een verkorte voortzetting van het lopende programma en is bedoeld voor jongeren die hun persoonlijke én werknemers-skills willen ontwikkelen en van betekenis willen zijn voor hun omgeving. QuickFIKS is voor jongeren die vooral willen ontdekken waar hun talenten liggen, hoe zij impact kunnen maken en welke stappen ze daarvoor moeten zetten. Deze oriënterende versie is heel geschikt voor kleinere gemeenten.
Beide varianten bestaan uit FIKS-dagen samen met de groep. Op deze dagen volgen de jongeren trainingen en workshops om skills te leren en verbeteren en worden ze gecoacht. Daarnaast zetten de jongeren zich bij een gastorganisatie in voor een challenge die ze zelf hebben gekozen. Ze bedenken samen een oplossing voor een sociaal maatschappelijke probleem volgens de design thinking methode. Vervolgens brengen ze deze oplossing ook direct in de praktijk.
Aan het einde van dit project ontvangen jongeren een MDT-certificaat. De skills die zij hebben ontwikkeld en de workshops en trainingen die zij hebben gevolgd kunnen ze op hun CV zetten en laten zien bij werkgevers of in het onderwijs.
Betekenis
- Voor jongeren
Door samen te werken aan sociaal maatschappelijke problemen leren jongeren meer over zichzelf én over de wereld. Zij weten beter waar zij enthousiast van worden, welke doelen zij willen nastreven en welke stappen zij moeten zetten om daar te komen. Hierdoor kunnen ze betere keuzes maken voor hun toekomst. De meerwaarde op de langere termijn is dat de jongeren onderdeel zijn van een gelijkgestemde community waar ze hun hele leven op kunnen terugvallen.
- Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving
Jongeren hebben een directe impact op hun omgeving door bij een gastorganisatie aan de slag te gaan met het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk. Zij bieden de gastorganisaties nieuwe inzichten en verrassende oplossingen voor vraagstukken waar de organisaties zelf vaak zelf geen tijd voor hebben. Bovendien brengen de jongeren deze oplossingen ook direct in de praktijk. De jongeren ontwikkelen zichzelf hierdoor verder tot betrokken en initiatiefrijke burgers.
Doelgroep
Jongeren van 16 t/m 27 jaar, en in het bijzonder vroegtijdige schoolverlaters, kwetsbare jongeren en jongeren uit generaties Y en Z.
Regio
Breda, Zundert en Etten-Leur.