Mobiele menu

From fungus to virus, investigating terbinafine as treatment for chronic hepatitis B

Een besmetting met het hepatitis B virus kan een chronische infectie van de lever veroorzaken. Deze aandoening kan vervolgens leiden tot ernstige leverschade en leverkanker.
Wereldwijd zijn er naar schatting 290 miljoen mensen die moeten leven met chronische hepatitis B. Zij kunnen behandeld worden met middelen die het virus onderdrukken, maar er bestaat nog geen medicijn dat de chronische infectie kan genezen.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

In een laboratoriumonderzoek met geïnfecteerde levercellen is gebleken dat terbinafine de deling van het hepatitis B virus remt. Terbinafine is een medicijn dat al tientallen jaren wordt gebruikt voor de behandeling van schimmelnagels, maar nog nooit is onderzocht voor de behandeling van chronische hepatitis B.
In de HepBTer studie zullen 26 patiënten met chronische hepatitis B in totaal twee maanden behandeld worden met terbinafine. Er zal hierbij worden gekeken naar het effect van terbinafine op de viruswaarden in het bloed en de veiligheid van het gebruik van terbinafine bij deze patiënten.

Kenmerken

Projectnummer:
848083001
Looptijd: 84%
Looptijd: 84 %
2019
2025
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. U.H.W. Beuers
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC