Mobiele menu

Gedragsactivatie door de POH-GGZ in de huisartspraktijk voor ouderen met depressieve klachten – de ontwikkeling van een landelijke implementatiestrategie

Gedragsactivatie door de POH-GGZ in de huisartspraktijk blijkt een kosteneffectieve behandeling voor depressieve ouderen (ZonMw 843001606). Gedragsactivatie sluit bovendien aan bij de wens van ouderen om zonder medicatie ‘dicht bij huis’ behandeld te worden. Als gedragsactivatie door POHs-GGZ grootschalig toegepast wordt bij depressieve ouderen is de geschatte kostenbesparing 260 miljoen euro over een periode van 5 jaar.

Met door ons geleide gespreksgroepen van ervaringsdeskundigen, huisartspraktijken, thuiszorgorganisaties, beroepsverenigingen, opleidingsinstituten en zorgverzekeraars willen wij nagaan welke bevorderende en belemmerende factoren aanwezig zijn voor een brede implementatie van gedragsactivatie in de huisartspraktijk ten behoeve van depressieve ouderen. Dit verbetert de kwaliteit van leven en vermindert de afhankelijkheid van naasten. Het eindproduct is een format voor een landelijke implementatiestrategie voor gedragsactivatie ten behoeve van depressieve ouderen.

Hoofdstudie

Bekijk de bijbehorende hoofdstudie van dit VIMP (Verspreidings- en Implementatie Impuls) project.

Kenmerken

Projectnummer:
10390462310004
Looptijd: 63%
Looptijd: 63 %
2023
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. G.J. Hendriks MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Pro Persona