Mobiele menu

In gesprek met de burger Zaanstreek-Waterland

Het project In gesprek met de burger van het Netwerk palliatieve zorg (NPZ) Zaanstreek-Waterland richt zich op het organiseren van publieksbijeenkomsten om burgers te informeren over de palliatieve fase en hen te motiveren om hun wensen te bespreken met hun naasten en arts.

Doel 

Het doel van het project is het vergroten van bewustwording onder burgers over mogelijkheden en onmogelijkheden van palliatieve zorg en behandeling in de laatste levensfase in onze regio. 

Aanpak/werkwijze 

We organiseerden in totaal 12 publieksbijeenkomsten waarbij we interventiematerialen (presentatie, format en het draaiboek) gebruikten die door het landelijke onderzoeksproject zijn doorontwikkeld. In totaal vonden er 6 bijeenkomsten plaats in samenwerking met huisartsen uit de regio. En nog eens 6 bijeenkomsten buiten de huisartsen om, waarbij we samenwerkten met onder andere de KBO Zaanstreek-Waterland en Welzijn Wonen Plus. We evalueerden de bijeenkomsten en namen de leerpunten mee ter verbetering van de organisatie of ontwikkelde materialen. Vanuit de ervaringen stelden we een handreiking voor implementatie- en borging op en startten we met verkenningen naar de mogelijkheden voor borging. 

Samenwerkingspartners 

We werkten samen met de regionale ouderenbonden zoals de KBO-PCOB en huisartsen uit de regio Zaanstreek-Waterland en met het Amsterdam UMC. In de implementatie en borgingsfase legden we contacten met de huisartsenkoepel van onze regio en welzijnsorganisaties. 

Resultaten 

We bereikten de volgende resultaten:

  • Het organiseren van de bijeenkomsten draagt bij aan meer bewustwording en kennis over palliatieve zorg onder de burgers/patiënten (doelgroep ouderen). Dit blijkt ook uit de onderzoeksresultaten van het Amsterdam UMC. 
  • Het organiseren van bijeenkomsten vanuit de huisartsen blijkt het meest effectief en efficiënt. Af te meten aan: 
    • de hoge opkomst (25-80 deelnemers per bijeenkomst) 
    • ervaren tevredenheid (onderzoek Amsterdam UMC) en reacties van patiënten die zijn ontvangen bij de huisarts/praktijk
    • de toename in het aantal consulten voor het bespreken van de wensen van patiënten
    • het feit dat de betrokken huisartsen in het project opnieuw de bijeenkomsten willen organiseren
  • Deelnemers van de bijeenkomsten gaan daadwerkelijk meer in gesprek met hun naasten en met hun huisarts om hun wensen over het levenseinde kenbaar en bespreekbaar te maken (onderzoek Amsterdam UMC).

Vanuit de ervaringen met het organiseren van de bijeenkomsten binnen dit project werkten we mee aan het (door)ontwikkelen van de toolkit voor het organiseren van publieksbijeenkomsten

  • presentatie die kan worden gebruikt bij de bijeenkomsten
  • wervingsmaterialen (voorbeelden van flyers, persberichten, website teksten)
  • draaiboek voor bijeenkomsten (aanpasbaar naar variant en setting)

In samenwerking met andere betrokken netwerken en het Amsterdam UMC werkten we mee aan het opzetten van de website Weet u wat u wilt? 

Voor de regio Zaanstreek-Waterland stelden we een handreiking voor borging en implementatie op. Daarnaast plaatsten we verschillende nieuwsberichten over de activiteiten vanuit dit project: 

Vervolg 

Vanuit de NPZ Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland (NHN&ZW) blijven we aandacht geven aan het organiseren van bijeenkomsten. Het organiseren van publieksbijeenkomsten is als speerpunt opgenomen in het meerjarenbeleidsplan van het NPZ NHN&ZW (2023-2026) welke de netwerkorganisaties onderschreven. Voor 2024 kiezen de NPZ NHN&ZW ervoor om een bedrag in de begroting op te nemen om in dit jaar verschillende bijeenkomsten te helpen faciliteren/organiseren. Daarnaast gaan we door op de verkenningen rondom het uitrollen en borgen van de organisatie van publieksbijeenkomsten.

ZonMw en publieksinformatiebijeenkomsten

Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten is een goede kwaliteit van leven belangrijk. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, die aansluit op hun wensen en behoeften. Met ons programma Palliantie investeren we daarom in kennisontwikkeling in de palliatieve zorg voor burgers en zorgverleners. Om bestaande interventies in de palliatieve zorg in de praktijk te brengen, financieren we een aantal projecten waarin de Netwerken Palliatieve Zorg deze binnen het netwerk implementeren. Dit project is daar 1 van.

Kenmerken

Projectnummer:
844001950
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Y. Goudsblom
Verantwoordelijke organisatie:
ZONH