In gesprek met de burger: het vergroten van bewustwording van en kennis over palliatieve zorg via publieksinformatiebijeenkomsten
Het is belangrijk dat burgers zich bewust worden van het bestaan van en de (on)mogelijkheden van palliatieve zorg. Uit een pilotstudie bleek dat informatiebijeenkomsten over het levenseinde bewustwording bevordert.
Doel
Met ons onderzoek wilden we bereiken dat de publieksinformatiebijeenkomsten over palliatieve zorg zorgen voor bewustwording van het publiek over het bestaan en mogelijkheden van palliatieve zorg. Deze informatiebijeenkomsten werden in dit project doorontwikkeld en geëvalueerd.
Aanpak/werkwijze
De opzet en inhoud van de informatiebijeenkomst ontwikkelden we samen met ouderen, patiëntenvertegenwoordigers, zorgverleners en beleidsmakers. Er zijn 124 informatiebijeenkomsten gehouden in 11 Netwerken palliatieve zorg. Deelnemende ouderen hebben vóór, direct na en 6 maanden na een bijeenkomst vragenlijsten ingevuld.
Samenwerkingspartners
Binnen dit project is er samengewerkt met 11 Netwerken palliatieve zorg en de organisaties die hierbij aangesloten zijn, waar de publieksbijeenkomsten zijn georganiseerd.
Resultaten
We hebben de belangrijkste resultaten opgenomen in een factsheet Informatiebijeenkomsten over de laatste levensfase. Deze resultaten zijn:
- Er is belangstelling onder ouderen voor informatiebijeenkomsten (ruim 2200 ouderen bezochten 1 van de 124 bijeenkomsten).
- 95% van de deelnemers was tevreden over de keuze van besproken onderwerpen.
- 94% van de deelnemers vond de informatie die is gegeven duidelijk.
- 1 op de 4 ouderen is door de bijeenkomst gaan praten met hun huisarts over hun wensen.
- Na de bijeenkomst zijn meer ouderen gaan praten met hun familie en vrienden over hun wensen dan voor de bijeenkomst (voor: 59% na: 83%).
We ontwikkelden implementatiematerialen voor de praktijk om zelfstandig een bijeenkomst te organiseren (handreiking, PPT, toolbox met materialen, informatieve filmpjes) . Deze zijn te vinden op Palliaweb.
Deelnemende netwerken palliatieve zorg
- Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht Stad
- Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost-Utrecht
- Netwerk Palliatieve Zorg Almere
- Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam en Diemen
- Netwerk Palliatieve Zorg Amstelland en Meerlanden
- Netwerk Palliatieve Zorg Noord- en Oost-Flevoland
- Netwerk Palliatieve Zorg West-Friesland
- Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek en Waterland
- Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam en omstreken
- Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest-Veluwe
- Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Holland Noord
- Netwerk Palliatieve zorg Midden- en Zuid Kennemerland
Meer informatie
Om te laten zien welke keuzes daar allemaal in te maken zijn, vinden verschillende informatiebijeenkomsten over palliatieve zorg plaats. Lees wat huisarts Pieter Knibbe en mevrouw Diderik van deze informatiebijeenkomsten vinden en wat het hen heeft gebracht.
Hoe zorg je dat ouderen weten wat de mogelijkheden binnen de palliatieve zorg zijn? Simpel: door erover te vertellen. Inmiddels zijn er al een aantal bijeenkomsten georganiseerd. Onderzoeker Annicka van der Plas en deelnemend huisarts Inez Boekhout vertellen over hoe het tot nu toe gaat. 'De eerste reacties zijn positief'.
ZonMw en informatie voor burgers
Voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten is een goede kwaliteit van leven belangrijk. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen op lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel vlak, die aansluit op hun wensen en behoeften. Met ons programma Palliantie investeren we daarom in kennisontwikkeling in de palliatieve zorg. Om bestaande interventies in de palliatieve zorg door te ontwikkelen en verder in de praktijk te brengen, financieren we een aantal projecten waarin de Netwerken Palliatieve Zorg samen met onderzoekers een te onderzoeken interventie in organisaties binnen het netwerk implementeren. Dit project is daar 1 van.